Το σουτιέν από τη Microsoft που βοηθά τις γυναίκες να κόψουν το πολύ φαγητό

H Microsoft αυτή τη φορά κατάφερε πραγματικά να μας εκπλήξει, όχι με κάποιο νέο λογισμικό ή λειτουργικό σύστημα, αλλά με ένα ταπεινό… σουτιέν. Μόνο που ο συγκεκριμένος στηθόδεσμος μόνο ταπεινός δεν είναι.

Το έξυπνο σουτιέν της εταιρείας – κολοσσού μπορεί να ανιχνεύσει το στρες της γυναίκας, η οποία το φοράει. Περιέχει ηλεκτρονικούς αισθητήρες, που καταγράφουν συνεχώς τους καρδιακούς παλμούς και την ηλεκτρική δραστηριότητα του δέρματος, παρέχοντας έτσι βιολογικές ενδείξεις για την ψυχική διάθεση.

Τα στοιχεία αυτά στέλνονται στο smartphοne της γυναίκας, με στόχο, μεταξύ άλλων, να την προειδοποιήσουν ότι λόγω του στρες μπορεί να…το ρίξει στο φαγητό και να παχύνει.

Ο στηθόδεσμος που σχεδίασαν οι μηχανικοί του ερευνητικού κέντρου της Microsoft παρακολουθεί την ψυχική κατάσταση της γυναίκας που το φορά και τη βοηθά να σταματήσει την κατανάλωση φαγητού λόγω στρες.

Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας, με επικεφαλής την Αστα Ροουζγουέι, σύμφωνα με το BBC, ενσωμάτωσαν στο σουτιέν αισθητήρες ηλεκτροκαρδιογραφήματος και ηλεκτροδερματικής δραστηριότητας, καθώς και γυροσκόπιο και αξελερόμετρο.

Το paper των ερευνητών της Microsoft τιτλοφορείται «Food and Mood: Just in time support for emotional eating» και είχε ως στόχο να διαπιστωθεί το εάν η τεχνολογία ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται (wearable) μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερκατανάλωσης φαγητού όταν κάποιος βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση.

Όπως αναφέρεται στο paper, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση χρήσης wearable, φορητών αισθητήρων για τον εντοπισμό και προσδιορισμό συναισθημάτων.

Μοναδικό μειονέκτημα της νέας τεχνολογίας είναι ότι η μπαταρία κρατά μόλις τέσσερις ώρες και η Microsoft αναζητά εναλλακτικές λύσεις ενέργειας για το σουτιέν.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη έπρεπε να βγάζουν και να επαναφορτίζουν τους στηθόδεσμούς τους ανά τρεις με τέσσερις ώρες, διαδικασία την οποία περιέγραψαν ως κουραστική. Ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας ήταν αρκετά υψηλό, στο 75%.
Ανάλογες απόπειρες να γίνει κάτι παρεμφερές στα ανδρικά εσώρουχα, έχουν ως τώρα μικρότερη επιτυχία, κυρίως επειδή οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες αναγκαστικά τοποθετούνται πιο μακριά από την καρδιά σε σχέση με τις γυναίκες.
Πάντως εκτιμάται ότι η τεχνολογία ενσωμάτωσης αισθητήρων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στα ρούχα κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς, με στόχο κυρίως την καταγραφή της υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες εβδομάδες παρουσιάστηκε ένας στηθόδεσμος που μπορεί να συνδέεται στο Twitter και στέλνει μηνύματα υπενθύμισης (tweets) στις γυναίκες-κατόχους να ψηλαφίζουν μόνες τους τούς μαστούς τους. Πέρυσι, εξάλλου, μια αμερικανική εταιρία παρουσίασε μια συσκευή που μετρά τη θερμότητα του στήθους για να ανιχνεύσει τυχόν ενδείξεις καρκίνου.