Η Κίνα ετοιμάζεται να λανσάρει το COS, το δικό της λειτουργικό σύστημα για smartphones

Η Κίνα προχώρησε στην ανακοίνωση του COS (China Operating System), ενός νέου mobile λειτουργικού συστήματος το οποίο βασίζεται στο Android και θα σταθεί στην αγορά απέναντί του, όπως και στα iOS και Windows Phone.

Η Κίνα έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να δημιουργήσει το δικό της λειτουργικό για smartphones και όπως όλα δείχνουν θα το καταφέρει.

Με τις ευλογίες της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η εταιρεία με την ονομασία Shanghai Liantong και το ISCAS (Institute of Software at the Chinese Academy of Sciences) ενώνουν τις δυνάμεις τους για το λανσάρισμα του COS.

Πρόκειται για λογισμικό ανοικτού κώδικα, το οποίο βασίζεται σε Linux που αναφέρεται ότι αναπτύσσεται “εντελώς ανεξάρτητα” σε μία προσπάθεια να σπάσει το μονοπώλιο του ξένου λογισμικού στη χώρα, αλλά και να προσφέρει καλύτερες δυνατότητες.

Στην προχθεσινή σχετική παρουσίαση, ο επικεφαλής της ISCAS επέκρινε τόσο το iOS αναφέροντας ότι είναι ένα κλειστό οικοσύστημα, όσο και το Android για το πρόβλημα του “κατακερματισμού” που αντιμετωπίζει, σημειώνοντας παράλληλα ότι και τα δύο λειτουργικά αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στον τομέα της ασφάλειας.

Σε σχετικό video, πάντως, στο οποίο φαίνεται μία πρωτότυπη συσκευή που τρέχει COS, υπάρχουν αρκετές Android αναφορές. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι η HTC αποτελεί μεγάλο υποστηρικτή του εν λόγω project. Εκτιμάται επίσης ότι το COS θα κυκλοφορήσει σε διάφορες εκδόσεις, για smartphones, tablets, PCs ακόμη και set top boxes.