Δεκάδες ακριβές συσκευές κινητών τηλεφώνων τύπου smartphone μπαίνουν συχνά στο μάτι των επιτηδείων, οι οποίοι αφού τις κλέψουν αφαιρούν την κάρτα SIM και τα προσωπικά στοιχεία (επαφές, φωτογραφίες κ.λπ.) του θύματος – κατόχου τους και στη συνέχεια τις πωλούν ως μεταχειρισμένες στη «μαύρη αγορά».
Τώρα όμως, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, προσανατολίζεται στην εφαρμογή της φραγής στα κλεμμένα κινητά. Η ΕΕΤΤ με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να βάλει φρένο στη μάστιγα των κλοπών των κινητών τηλεφώνων, με τον νέο κανονισμό λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που θέτει σε εφαρμογή εντός του Απριλίου.
Στην παρουσίαση του σχεδίου δράσης της ΕΕΤΤ για το 2014, τα μέλη της ρυθμιστικής αρχής είπαν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να προχωρήσει η εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού και να αρχίσει να παρέχεται η συγκεκριμένη υπηρεσία κάτι που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ο ίδιος κανονισμός θα δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας να διακόπτουν αυτόματα τις υπηρεσίες που τους παρέχουν οι εταιρείες σε περίπτωση που διαπιστώνουν ότι η χρέωσή τους είναι υψηλότερη από την προκαθορισμένη.
Τον συγκεκριμένο κανονισμό, που στόχο έχει την αυξημένη προστασία των καταναλωτών έναντι κυρίως των «κρυφών χρεώσεων» των εταιρειών, θέτει σε εφαρμογή η ΕΕΤΤ από τις 31 Μαρτίου 2014.
Πέραν του συγκεκριμένου θέματος, η ΕΕΤΤ έχει ουκ ολίγες δράσεις προγραμματίσει για φέτος. Σε αυτές περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, και η έναρξη λειτουργίας παρατηρητηρίου τιμών όπου θα υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης των προγραμμάτων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Πλέον οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποχρεώνονται πλέον να τηρούν λίστες με τους διεθνείς κωδικούς IMEI (International Mobile Equipment Identity) των κλεμμένων κινητών τηλεφώνων των συνδρομητών τους. Με τον τρόπο αυτόν, ένα κλεμμένο κινητό θα είναι πλέον άχρηστο και δεν θα μπορεί να πωληθεί στην εγχώρια «μαύρη αγορά», καθώς δεν θα μπορεί να ενεργοποιείται με άλλη κάρτα SIM της ίδιας ή άλλης εταιρείας.
Με τη ρύθμιση της ΕΕΤΤ, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα είναι σε θέση να προχωρούν σε φραγή από το δίκτυό τους για τα κινητά τηλέφωνα που έχουν κλαπεί.
Για να γίνει κάτι τέτοιο, ο κάτοχος της συσκευής θα πρέπει να δηλώσει στην εταιρεία που ανήκει την κλοπή της συσκευής του και τον μοναδικό αριθμό IMEI που τη συνοδεύει, διασφαλίζοντας ότι δεν θα μπορέσει ξανά να λειτουργήσει σε κανένα από τα ελληνικά δίκτυα. Το «κλείδωμα» σε αυτή την περίπτωση είναι ολικό και όχι σε επίπεδο SIM, κάτι που σημαίνει ότι η συσκευή θα καθίσταται ανενεργή στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής, με την τήρηση της λίστας των κλεμμένων IMEI από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να διατεθούν μόνο στο εξωτερικό.
Εκτός αυτού, στα πλάνα της ΕΕΤΤ είναι να ξεκαθαρίσει και το τοπίο αναφορικά με τον πάροχο της καθολικής υπηρεσίας, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την εταιρεία που λειτουργεί την Εθνική Βάση Δεδομένων Φορητότητας Αριθμών (ΕΒΔΑΦ). Τον διαγωνισμό πήρε η Telcordia που “έτρεχε” μέχρι τώρα το έργο, η οποία, όμως, μείωσε το κόστος από 1,84 ευρώ ανά μεταφερόμενο αριθμό σε 0,8 ευρώ ανά αριθμό.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, το 2013 έκλεισε με τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό ανήλθε σε 25,8% έναντι 23,8% στο τέλος του 2012 με 2.913.191 συνδέσεις έναντι 2.689.428 στο τέλος του 2012. Όσον αφορά το mobile broadband, sύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου 2013, 969.763 χρήστες είχαν πρόσβαση στο Internet (μέσω καρτών σε laptops), ενώ 4.412.039 χρήστες είχαν πρόσβαση, μέσω κινητών τηλεφώνων.