Το Twitter -ο παράδεισος του τρολαρίσματος- κλείνει τα 8 του χρόνια

Αύριο Παρασκευή το Τwitter συμπληρώνει οκτώ χρόνια ζωής. Και γιορτάζοντας τα γενέθλιά του, “αποφάσισε” ως δώρο να μας θυμίσει το πρώτο μας tweet, τιτίβισμα αν προτιμάτε. Έτσι αύριο μέσω του FirstTweet, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν πώς «καλωσόρισαν» την είσοδό της στο Twitter, αλλά και ποιο ήταν το πρώτο tweet που έκαναν αγαπημένα τους πρόσωπα, ακόμα και διάσημες προσωπικότητες.

Το 2006 ο τότε 30χρονος Τζακ Ντόρσεϊ, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σχεδίασε αυτό το εξελιγμένο σύστημα sms, που θα αποτελούσε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Οκτώ χρόνια αργότερα ο Ντόρσεϊ κατέληξε να έχει στα χέρια του μια αυτοκρατορία, τόσο ισχυρή που έχει τη δύναμη να επηρεάζει τις παγκόσμιες εξελίξεις. Χρειάστηκαν 3 χρόνια, 2 μήνες και 1 μέρα για να σταλεί το δισεκατομμυριοστό tweet. Σήμερα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο tweet στέλνονται μέσα σε ένα 48ωρο.

Αν και παραμένει λιγότερο δημοφιλές από το πανίσχυρο Facebook, το Τwitter τη δική του δυναμική και αυτό φαίνεται από την συνεχή αύξηση των λογαριασμών του και των «τιτιβισμάτων» του. Σήμερα το Τwitter αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων. Μάλιστα στην Ελλάδα αριθμεί 430.000 χρήστες. Η διαφορά του με το Facebook είναι ότι εδώ μπορεί κανείς να ακολουθήσει όποιον θέλει, ακόμα και πρόσωπα που δεν είχε φανταστεί ποτέ.

Το twitter είναι πιο άμεσο από το Facebook, ενώ ενδείκνυται για το γνωστό… τρολάρισμα, το οποίο έχει γίνει πλέον το αγαπημένο σπορ των χρηστών του.

Η Μαντόνα, ο Πάπας, ο Μπαράκ Ομπάμα, η Lady Gaga, η Κέιτι Πέρι, η Σακίρα είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους που έχουν εκατομμύρια followers στο Τwitter.

Παράλληλα, σημαντικές ανακοινώσεις γίνονται πρώτα στο Τwitter και στη συνέχεια στα ΜΜΕ. Παγκόσμιες κρίσεις έχουν το δικό τους hashtag, δηλώσεις ηγετών γίνονται μέσα από τιτιβίσματα, ενώ είναι το πιο γρήγορο πρακτορείο ειδήσεων, φτάνει να ακολουθείς τους σωστούς λογαριασμούς.

Το Τwitter πολύ συχνά μπαίνει στο στόχαστρο των πολιτικών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έπειτα από τις απειλές ότι η κυβέρνησή του μπορεί να κλείσει το Facebook και το YouTube μετά τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 30 Μαρτίου, δήλωσε ανοιχτά ότι θα απαγορεύσει και το Twitter στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του στην επαρχία της Προύσας είπε ότι υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων σχετικά με το κλείσιμο του Twitter στη χώρα και ότι η κυβέρνησή του «θα ξεριζώσει το Twitter και όλα τα συναφή».