Από το πάμφτωχο Ναϊρόμπι ξεκινά η προσπάθεια μείωσης του τεχνολογικού χάσματος ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν έχει πρόσβαση στο internet ενώ αντίστοιχα στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου 5 δισκεκατομμύρια κόσμου δεν έχουν κάν πρόσβαση σε υπολογιστή. Και την επανάσταση αναμένεται να φέρι το Keepod.
Το Keepod εξωτερικά μοιάζει με ένα USB stick. Όμως, ενσωματώνει ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα, το οποίο μπορεί να «τρέξει» σε οποιονδήποτε υπολογιστή συνδεθεί. Το USB stick αυτό προβάλλεται από τους δημιουργούς του σαν εφάμιλλο αντίστοιχων LiveUSB συστημάτων όπως τα LinuxLive και WinToGo.
Βασίζεται στην πλατφόρμα του Linux και διαθέτει προ-εγκατεστημένες εφαρμογές όπως web browsers, εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, τη σουίτα εφαρμογών γραφείου LibreOffice, τον VLC media player, τον FileZilla FTP, την πλατφόρμα Steam και άλλα. Το USB stick, στο οποίο θα «φορτωθεί» το Keepod πρέπει να έχει δυνατότητα αποθήκευσης τουλάχιστον 8GB.
Ο υπολογιστής που θα «υποδεχτεί» το stick θα πρέπει, τουλάχιστον, να διαθέτει επεξεργαστή x86, μνήμη RAM μεγέθους 1GB, ικανότητα ανάλυσης οθόνης 1024 x 768 pixels και υποδοχή USB2.0 και άνω. Το Keepod δεν υποστηρίζει επίσημα συστήματα Mac. Το Keepod «θυμάται» τις ρυθμίσεις του ιδιοκτήτη του, τα passwords και τα sites που έχει επισκεφτεί αυτός. Σχεδιάστηκε για να προσφέρει αυξημένη ασφάλεια, επιδόσεις και αξιοπιστία συστήματος.
Το Keepod, που σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, κοστίζει περί τα 7 δολάρια, θα διανεμηθεί σε πρώτη φάση σε 150.000 ανθρώπους, στις φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι, στην Κένυα. Η ιδέα του Keepod κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 40.000 δολάρια μέσω της ιστοσελίδας χρηματοδότησης Indiegogo, μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων.
Η επιλογή του Keepod κρίνεται οικονομικότερη από τη διάθεση νέων (έστω και χαμηλού κόστους) συστημάτων, αφού θα μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση παλαιότερων υπολογιστών που σε διαφορετική περίπτωση θα αποσύρονταν. Επιπλέον, οι εν λόγω υπολογιστές θα μπορούν να μοιράζονται ανάμεσα σε αρκετούς χρήστες, αφού το κάθε stick θα είναι στην ουσία ο υπολογιστής του κάθε χρήστη, με τις δικές του ρυθμίσεις και τα δικά του δεδομένα.
Παράλληλα, οι δημιουργοί του Keepod σκοπεύουν να δημιουργήσουν τοπικούς κόμβους που θα λειτουργούν στις φτωχογειτονιές, όπου οι ντόπιοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν κοινόχρηστους υπολογιστές σε συνδυασμό με υπηρεσίες σύνδεσης στο Διαδίκτυο.