Tο πρώτο «θησαυροφυλάκιο» για ηλεκτρονικά νομίσματα Bitcoins άνοιξε πρόσφατα στο Λονδίνο. Πρόκειται για το Elliptic Vault, το οποίο χρησιμοποιεί προσωπικούς κρυπτογραφημένους κωδικούς – κλειδιά αποθηκεύοντας bitcoins σε ασφαλείς σέρβερς.
Το Bitcoin, το πιο γνωστό ηλεκτρονικό νόμισμα, έχει δεχθεί έντονη κριτική αλλά ταυτόχρονα έχει βρει και αρκετούς υποστηρικτές. Τώρα, οι κάτοχοί του, χάρη στο Elliptic Vault, δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι θα πέσουν θύματα διαδικτυακής κλοπής.
Με το Elliptic Vault δίνεται λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι ηλεκτρονικών νομισμάτων, καθώς έως σήμερα οποιοδήποτε συναλλαγή με αυτά δεν μπορούσε να αντιστραφεί.
Kοινώς, ηλεκτρονικός κλέφτης από τη στιγμή που κατόρθωνε να αρπάξει τα Bitcoins δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί.
Δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις κλοπής, πάντως. Σε αρκετές περιπτώσεις κάτοχοι των Bitcoins έχουν χάσει την ηλεκτρονική… περιουσία τους κατά λάθος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τζέιμς Χάουελς από τη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος είχε αποθηκεύσει Bitcoins αξίας 5,5 εκατ. ευρώ σε έναν παλιό σκληρό του δίσκο, τον οποίο πέταξε σε μια χωματερή.
Το Bitcoin, έχει γνωρίσει μεγάλη αποδοχή από τους χρήστες, ενώ πολλές είναι οι εταιρίες που ετοιμάζουν υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Η αξία ενός bitcoin πήρε εκρηκτικές διαστάσεις τα περασμένα χρόνια. Πριν από ένα χρόνο ένα bitcoin κόστιζε περί τα 10 ευρώ, σήμερα γύρω στα 600 ευρώ. Με την άνοδο της τιμής του αυξήθηκε και η ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δουλειάς τους είναι να «σκάβουν» για την εύρεση bitcoins, Κοινώς υπολογιστές– χρυσοθήρες. Η σουηδική εταιρεία KnCMiner ειδικεύεται σε τέτοιου είδους υπολογιστές, τους οποίους πουλά για περίπου 10.000 δολάρια τον καθένα.
Τα bitcoins βασίζονται σε έναν μαθηματικό αλγόριθμο που διαφυλάσσει αξίες και χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμών. Αυτός ο μαθηματικός αλγόριθμος βρίσκεται στον αντίποδα του κόσμου των τραπεζών και των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι, όταν υπάρχει ανάγκη κόβουν χρήμα προκαλώντας πληθωρισμό, είτε για να χρηματοδοτήσουν έναν πόλεμο ή για να σώσουν τράπεζες. Στο λογισμικό του bitcoin έχουν όλα προβλεφθεί, κανείς δεν μπορεί να τα επηρεάσει, ούτε μπορεί να αυξήσει τον όγκο των bitcoin. Σήμερα κυκλοφορούν γύρω στα 12 εκ. σε δέκα χρόνια θα είναι 20 εκ. Ο όγκος θα αυξηθεί λίγο ακόμη με ανώτατο όριο τα 21 εκ. bitcoin, το 2140.
Για να αποκτήσει κάποιος τα πρώτα bitcoin θα χρειαστεί μια διαδικτυακή διεύθυνση, όπου μπορεί κανείς να έχει το «πορτοφόλι» του και να έχει πρόσβαση σε αυτό όποτε θέλει. Ένας άλλος τρόπος είναι η αγορά από υπηρεσίες αγοραπωλησιών που υπάρχουν. Και βέβαια μέσα από τη διαδικασία mining, του ειδικού υπολογιστή, ο οποίος ανάλογα με τις δυνατότητές του, μπορεί να παράξει bitcoin.