«Μη δίνετε προσωπικά στοιχεία σε ανθρώπους που γνωρίσατε στο Internet. Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chatrooms (χώρους συνομιλίας). Μην αποδέχεστε αιτήματα γνωριμίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αγνώστους και συναντιέστε μαζί τους».
Αυτές είναι μερικές από τις δεκάδες συμβουλές για παιδιά και τους γονείς τους, που μοιράστηκαν ο ΟΤΕ και η COSMOTE με 65.000 γονείς και παιδιά το 2013, μέσα από ενημερωτικές δράσεις για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, που υλοποιούν σε συνεργασία με έγκριτους και αναγνωρισμένους φορείς.
Με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε 51 ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 17.000 άτομα, ενώ 40.000 τις παρακολούθησαν μέσω live streaming.
Μάλιστα, περισσότεροι από τις 4.000 γονείς και παιδιά ενημερώθηκαν για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και του κινητού, μέσω των ενημερωτικών εντύπων του ΟΤΕ και της COSMOTE.
Από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Aνοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, safeline.gr δίνει τις εξής συμβουλές σε γονείς και παιδιά:
Συμβουλές για γονείς
– Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο.
– Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος του σπιτιού όπως το σαλόνι και όχι σε απομονωμένους χώρους όπως το υπνοδωμάτιο.
– Συμβουλεύετε το παιδί σας να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους.
– Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chatrooms (χώρους συνομιλίας).
– Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.
Συμβουλές για παιδιά
– Κράτησε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου από όλους. Αν πιστεύεις ότι κάποιος έμαθε τον κωδικό πρόσβασής σου, άλλαξέ τον αμέσως. Προσπάθησε να έχεις πάντοτε έναν κωδικό πρόσβασης τον οποίο κανένας δεν μπορεί να μαντέψει.
– Ποτέ μη δεχτείς να συναντήσεις αγνώστους που γνώρισες στο Διαδίκτυο. Εάν θελήσεις να συναντήσεις κάποιον, φρόντισε αυτό να γίνεται πάντα σε δημόσιο χώρο και με τη συνοδεία του γονιού σου ή ενός ενήλικα τον οποίο εμπιστεύεσαι.
– Όταν συνομιλείς σε κάποιο chatroom να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή και μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως την ηλεκτρονική σου διεύθυνση, τη διεύθυνση του σπιτιού ή του σχολείου σου ή τον αριθμό του τηλεφώνου σου.
– Mην ανοίγεις ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβες από αγνώστους. Ποτέ μην ανοίξεις συνημμένα αρχεία που έλαβες από τέτοια ηλεκτρονικά μηνύματα γιατί μπορεί να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή σου. Ζήτησε από τους γονείς σου να σου εγκαταστήσουν σύστημα φιλτραρίσματος της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για να λαμβάνεις μόνο τα μηνύματα που επιθυμείς.