Τους 48,9 εκατομμύρια τόνους έφτασε το 2012 το βάρος των “ηλεκτρονικών σκουπιδιών”, σύμφωνα με έκθεση της Solving the E-Waste Problem Initiative (Step).
Πρόκειται για κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, smartphones, tablets, υπολογιστές, τηλεοράσεις μέχρι και πλυντήρια, τα οποία καταλήγουν στις χωματερές, κάνοντας το βάρος των αντικειμένων αυτών 11 φορές μεγαλύτερο από την πυραμίδα της Γκίζας ή 200 φορές μεγαλύτερο από το Empire State Building.
Ο αριθμός αυτός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται φτάνοντας τους 60 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2017.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει νομοθεσία που έχει στόχο να διασφαλίσει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, το 85% των ηλεκτρονικών “σκουπιδιών” θα αποσυναρμολογούνται πλήρως και με ασφάλεια. Τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά “σκουπίδια” αποτελούν το ταχύτερα επιδεινούμενο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη σήμερα, αποδίδοντας μέχρι και περισσότερους από 9 τόνους το χρόνο με συνεχή αυξητική τάση. Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί και αφορούν την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος λόγω των συστατικών των ηλεκτρονικών και την απώλεια πρώτων υλών επειδή δεν γίνεται επαρκής ανακύκλωση.
Ο εισηγητής του ΕΚ για το θέμα, Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Karl-Heinz Florenz, σημειώνει ότι “χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες λόγω της παράνομης εξαγωγής των συσκευών εκτός Ευρώπης” και, εκτός της σιλικόνης, φέρνει ένα απλό παράδειγμα: “ένα εκατομμύριο παλιά κινητά, περιέχουν 250 κιλά ασήμι, 24 κιλά χρυσάφι, 9 κιλά παλλάδιο και 9 τόνους χαλκού”! Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία από τα κράτη μέλη, μόνο το ένα τρίτο των παλαιών ηλεκτρονικών συσκευών περνά από την πρέπουσα διαδικασία ανακύκλωσης των υλικών
Ο στόχος σήμερα είναι να συγκεντρώνονται 4 κιλά “ηλεκτρονικών σκουπιδιών” κατά κεφαλήν σε όλα τα κράτη μέλη, όμως σήμερα πολλά έχουν ήδη ξεπεράσει το στόχο, ενώ άλλα δεν έχουν καταφέρει καν να τον φτάσουν. Σημειώνει έτσι ο κ. Florenz ότι “εμείς προτείνουμε να συγκεντρώνεται το 85% σε κάθε κράτος μέλος, ένας στόχος που είναι δύσκολος αλλά ρεαλιστικός και σημαντικός”. Θα ισχύσει από το 2016 ενώ μέχρι τότε τίθεται στόχος συγκέντρωσης 4 κιλών κατά κεφαλήν ή ποσότητας ίσης με την επίδοση της χώρας το 2010, όποιο είναι μεγαλύτερο, ως προετοιμασία των χωρών για το 85%. Παράλληλα θα θεσπισθούν πανευρωπαϊκά πρότυπα για τη συγκέντρωση, επεξεργασία και ανακύκλωση των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών καθώς, όπως παρατηρεί ο κ. Florenz, η κατάσταση διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα.
Την ίδια στιγμή οι ηγέτες αφρικανικών χωρών διαμηνύουν ότι δεν θα ανεχθούν η ήπειρος να μετατραπεί σε «χωματερή» για τις άχρηστες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές από την Ευρώπη. Σε κοινό ανακοινωθέν τους ζητούν συντονισμένη δράση με στόχο την επιβολή αυστηρότερων νόμων για τα τοξικά ηλεκτρονικά απόβλητα και τα εξαρτήματά τους.