Το iPhone πάει (επιτέλους) στην Κίνα μετά τη συμφωνία της Apple με την China Mobile

Είναι πλέον γεγονός! Τα iPhone πάνε τελικά στην… Κίνα, μετά τη σύναψη πολυετούς συμφωνίας με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών China Mobile με την Apple Inc. Η συμφωνία θα φέρει τις νέες σειρές των προϊόντων της όπως το iPhone στην μεγάλη αγορά της πολυπληθούς χώρας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η εμπορική συμφωνία θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου του 2014.

Οι ακριβείς όροι της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν, αλλά η Apple έκανε γνωστό ότι οι λεπτομέρειες της τιμολόγησης και της διαθεσιμότητας των προϊόντων της iPhone 5S και 5C θα είναι διαθέσιμες σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Τα smartphones του «Μήλου» θα είναι διαθέσιμα στους πελάτες της China Mobile από τις 17 Ιανουαρίου. Μέσω του deal η Apple ευελπιστεί να αυξήσει περαιτέρω τον τζίρο της και να ενισχύσει το προφίλ της στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της μετά την αμερικανική, όπου όμως αυξάνει το μερίδιό της με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με βασικούς ανταγωνιστές της, όπως την κορεατική Samsung και την κινεζική Lenovo.

Ο επικεφαλής της Apple, Tim Cook, δήλωσε ότι η Apple δείχνει μεγάλο σεβασμό για την εταιρεία China Mobile, και πως όλοι είναι ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία αυτή. Δήλωσε επίσης πως η Κίνα αποτελεί μια πολύ σημαντική αγορά για την Apple και η συνεργασία αυτή είναι μια ευκαιρία για τους συνρομητές του μεγαλύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, να αποκτήσουν το iPhone.
Η China Mobile είναι ένας κολοσσός στο χώρο των επικοινωνιών αναφορικά με το εύρος των πελατών της καθώς εξυπηρετεί περίπου 760 εκατομμύρια πολίτες. Η μετοχή της Apple την Παρασκευή έκλεισε στα 549,02 δολάρια, ενώ η αντίστοιχη της China Mobile στα 51,63 δολάρια.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μόνο μέσω της συμφωνίας με την China Mobile, η Apple θα μπορούσε να διαθέσει πάνω από 17 εκατ. iPhones το 2014, περισσότερα από όσα πούλησε συνολικά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2012 – Σεπτεμβρίου 2013 (16,8 εκατ.).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Apple στην Κίνα, η τιμή λιανικής για το 16-gigabyte iPhone 5S είναι is 5.288 γουάν (870 δολάρια), ενώ το 16-gigabyte iPhone 5C στοιχίζει 4.488 γουάν (738 δολάρια).