Η Mozilla λανσάρει smartphone αξίας 25 δολαρίων με λειτουργικό Firefox

Ένα φθηνό, εξ ου και πρωτοποριακό, smartphone παρουσίασε η Mozilla. Η “μαμά” του Firefox με το «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο αξίας μόλις 25 δολαρίων που παρουσίασε, έχει στόχο να κατακτήσει τις αγορές των αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη.

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε την διαφορά, όχι για να βγάλουμε κέρδος» είναι η αποστολή του Ιδρύματος Mozilla, η τεράστια παγκόσμια κοινότητα του οποίου ανέπτυξε το ανοικτό browser FirefoxOS.

Η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασία με την κινεζική Spreadtrum προκειμένου να κατασκευάσει το νέο τηλέφωνο. Η συσκευή δεν θα είναι το ίδιο ισχυρή από πλευράς δυνατοτήτων και ταχύτητας με τα ακριβά smartphones, ωστόσο θα «τρέχει» εφαρμογές και θα παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Η συνεργασία με την κινεζική Spreadtrum ανακοινώθηκε στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη. Η συσκευή θα διαθέτει λειτουργικό σύστημα Firefox OS της εταιρείας, το οποίο αποτελεί την «εμπροσθοφυλακή» της «επέλασης» της Mozilla σε αγορές όπως η Ινδία και η Ινδονησία, καθώς και άλλες χώρες.

«Οι συγκεκριμένες φτηνές λύσεις θα προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλο και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κινέζικη εταιρεία Spreadtrum. Από την πλευρά της, η Mozilla υποστήριξε ότι το νέο «έξυπνο» τηλέφωνο «επαναπροσδιορίζει» την αγορά των smartphones παγκοσμίως. Η εταιρεία ελπίζει να αποκτήσει πλεονεκτική θέση στις συγκεκριμένες αγορές, τις οποίες τώρα αρχίζουν να «στοχεύουν» οι εταιρείες τεχνολογίας. «Συνεργαζόμαστε μαζί τους (με την Spreadtrum) για να “σπάσουμε” το φράγμα των 50 δολαρίων, που είναι δύσκολο» δήλωσε στο CNET ο Μπρένταν Άιχ, στέλεχος της Mozilla.

Τα τηλέφωνα εκ πρώτης όψεως φαίνονται μικρά και με περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με συσκευές με Android και iOS, ωστόσο ο Μίτσελ Μπέικερ, επικεφαλής του Ιδρύματος Mozilla, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Mobile World Congress ότι οι συσκευές πρέπει να κριθούν με διαφορετικά, πιο «low end» κριτήρια.

Με το τηλέφωνο των 25 δολαρίων το Ίδρυμα Mozilla κάνει μια πρόταση για ένα τηλέφωνο που η βασική του διαφορά από τα φθηνότερα σήμερα τηλέφωνα, τα λεγόμενα feature phone, είναι το λειτουργικό του σύστημα και η σχέση του με το Ίντερνετ. Έτσι, το πλέον οικονομικό τηλέφωνο με FirefoxOS θα μπορεί να εμπλουτίζεται με συμβατά app (γραμμένα σε HTML5), να χρησιμοποιείται για επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή για browsing και πολλά άλλα.
Για να αποκτήσει ένα τηλέφωνο την πιστοποίηση Powered by FirefoxOS αρκεί να έχει επεξεργαστή με χρόνο κύκλου ρολογιού 800MHz και μόλις 256MB μνήμης RAM διαθέσιμα για την εκτέλεσή του.

Πέρα από τη συνεργασία με την Spreadtrum, η Mozilla επεκτείνει τις συνεργασίες της με την Alcatel και τη ZTE, τις οποίες είχε ανακοινώσει στο περσινό Mobile World Congress. Σε αυτό το πλαίσιο η Alcatel παρουσίασε το One Touch Fire OS, με επεξεργαστή quad core και υποστήριξη δικτύων 4G LTE, καθώς και μια πρώιμη έκδοση του επερχόμενου tablet One Touch Fire 7. Από πλευράς της η ZTE προωθεί τα Open C και Open II. Επίσης, η Huawei παρουσίασε το πρώτο της τηλέφωνο με Firefox OS. Το Υ300 διαθέτει οθόνη 4 ιντσών (800×480), dual core επεξεργαστή, 512 ΜΒ RAM, κάμερα των 5 megapixel πίσω και των 0,3 εμπρός και λειτουργικό Firefox OS 1.1.