Η NASA εδώ και καιρό βρίσκεται σε αναζήτηση έξυπνων και οικονομικών λύσεων δορυφόρων. Ετσι, η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος υλοποιεί το PhoneSat Project, το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μίνι δορυφόρους τεσσάρων ιντσών, στο μέγεθος μιας κούπας καφέ, οι οποίοι χρησιμοποιούν μία Android συσκευή σαν ενσωματωμένο υπολογιστή!
Οι δορυφόροι αυτοί βασίζονται στη συσκευή Nexus One της Google και περιλαμβάνουν εξωτερικές μπαταρίες, μια εξωτερική κεραία ραδιοφώνου και ένα κύκλωμα ασφαλείας που θα παρακολουθεί το σύστημα και θα επανεκκινεί την Android συσκευή, αν είναι απαραίτητο.
Η NASA ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Απρίλιο οπότε και έστειλε ένα Nexus One στο διάστημα. Η NASA εκτόξευσε άλλο ένα mini δορυφόρο, που έχει στο εσωτερικό του ένα Samsung Nexus S. Το όνομα του δορυφόρου είναι PhoneSat 2.4 ενώ ο Android Cube στο εσωτερικό του ζυγίζει μόλις 2.2 κιλά και είναι εξοπλισμένος με αμφίδρομη κεραία S-Band, επιτρέποντας σε ραδιοερασιτέχνες να επικοινωνούν μαζί του στη συχνότητα των 437.425MHz.
Ο PhoneSat 2.4 θα παραμείνει στο διάστημα για ένα χρόνο και η NASA έτσι προσπαθεί να αποδείξει πως μικροσκοπικοί δορυφόροι σαν αυτόν, με κόστος $7500 και φτιαγμένοι με εμπορικές συσκευές, μπορούν να κάνουν παρόμοια δουλειά με αυτούς που κοστίζουν πολλά εκατομμύρια.
Τα σημερινά κινητά τηλέφωνα, επισημαίνει η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος, ήδη διαθέτουν πολλά από τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε δορυφόρους γεωσκόπησης, επιστημονικών μετρήσεων και τηλεπικοινωνιών: γρήγορους επεξεργαστές, ευέλικτο λογισμικό, κάμερες υψηλής ανάλυσης, GPS, γυροσκόπια και άλλους ενσωματωμένους αισθητήρες.
Οι ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο μπορούν μάλιστα να συμμετέχουν στην αποστολή λαμβάνοντας τα σήματα και τις εικόνες που στέλνουν οι «νανοδορυφόροι». Λεπτομέρειες προσφέρει ο ειδικός διαδικτυακός κόμβος PhoneSat που δημιούργησε η NASA.
Στόχος της NASA είναι η χρήση εμπορικών, καθημερινών υλικών, συμπεριλαμβανομένου ενός μη τροποποιημένου smartphone, κυρίως για τη μείωση του κόστους, ενώ όπως δηλώνουν άνθρωποι της NASA, “τα έτοιμα smartphone διαθέτουν ήδη πολλά εξαρτήματα χρήσιμα για δορυφορικά συστήματα, όπως γρήγορους επεξεργαστές, λειτουργικά συστήματα πολλαπλών χρήσεων, πολλούς μικροσκοπικούς αισθητήρες, κάμερες υψηλής ευκρίνειας, δέκτες GPS και πολλές κεραίες”.
Μόλις η αποστολή ολοκληρωθεί, η NASA θα προχωρήσει στην επόμενη γενιά PhoneSat (2.0) όπου θα χρησιμοποιηθεί η συσκευή Nexus S.