Angry hackers εναντίον Angry Birds για τον κατασκοπευτικό ρόλο του παιχνιδιού

Επίθεση από hackers δέχθηκε η ιστοσελίδα του διάσημου παιχνιδιού Angry Birds, μετά τις αποκαλύψεις για τον κατασκοπευτικό του ρόλο. Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Rovio, δημιούργημα της οποίας είναι το Angry Birds, οι hackers χτύπησαν την ιστοσελίδα του Angry Birds, με μια εικόνα με τίτλο “Κατασκοπευτικά Πουλιά” (Spying Birds) και το λογότυπο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

Όπως φάνηκε, πίσω από την επίθεση βρίσκεται ένας παλιός γνώριμος της διάσημης ομάδας χάκερς της Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός (Syrian Electronic Army), ο οποίος αποκαλείται “αντι-NSA χάκερ”.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύματα έγκυρων αμερικανικών και βρετανικών εφημερίδων αποκάλυψαν ότι το Angry Birds, καθώς και άλλες εφαρμογές, επιτρέπουν στις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Αυτί φάνηκε μέσα από έγγραφα που διέρρευσαν από τον γνωστό καταζητούμενο πρώην αναλυτή της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Συγκεκριμένα, έγγραφο της NSA δείχνει τοποθεσίες, ιστοσελίδες και επαφές που βρίσκονται ανάμεσα στα δεδομένα που βρίσκονται στο στόχαστρο από εφαρμογές κινητών τηλεφώνων.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, της ProPublica και του Guardian, η NSA και η βρετανική GCHQ έχουν συνεργαστεί από το 2007, ώστε να αναπτύξουν τρόπους να αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω εφαρμογών «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και tablet.

Η Roxio απάντησε στα δημοσιεύματα λέγοντας “δεν συνεργάζεται ή συνωμοτεί” με οποιοδήποτε Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, κανενός κράτους.

Μέχρι στιγμής η κλίμακα των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο, οι αναφορές κάνουν λόγο για δεδομένα που έχουν αποκτηθεί από μία ποικιλία εφαρμογών χαρτών, παιχνιδιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τη χρήση τεχνικών ομοίων με αυτών που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της κίνησης στο διαδίκτυο και των sms.

Επίσης, τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι οι δύο υπηρεσίες έχουν πειστεί για τη μεγάλη σημασία των δεδομένων των εφαρμογών των smartphone. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατασκοπείας, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί την εφαρμογή Google Maps σε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο υποστηρίζει σύστημα της GCHQ, όπως αναφέρει έγγραφο του 2008 της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας.

Αλλη αναφορά της GCHQ, το 2012, τονίζει τον τρόπο με τον οποίο αποκτώνται πληροφορίες από τους χρήστες της εφαρμογής Angry Birds στο λειτουργικό σύστημα των Android. Το παιχνίδι αυτό έχει ληφθεί 1,7 δισεκατομμύρια φορές σε όλον τον κόσμο.

Η βρετανική μυστική υπηρεσία ανέφερε ότι δεν θα σχολιάσει θέματα των υπηρεσιών, αλλά ισχυρίστηκε ότι όλες αυτές οι ενέργειες είναι «απαραίτητες και εξουσιοδοτημένες».

Τα νέας τεχνολογίας τηλέφωνα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την παρακολούθηση, αφού λειτουργούν τόσο ως τηλέφωνα (κλήσεις και αποστολές μηνυμάτων) όσο και ως υπολογιστές (με surfing στο ίντερνετ και αποστολή e-mails).

Μία απόρρητη έκθεση δείχνει ότι απλά με την ενημέρωση (update) του λειτουργικού Android, ένας χρήστης στέλνει περίπου 500 γραμμές πληροφοριών για την ιστορία του κινητού του και τη χρήση στο διαδίκτυο.

Ανάλογα με το ποιο προφίλ πληροφοριών διαθέτει ο χρήστης, τα έγγραφα αναφέρουν, ότι η υπηρεσία μπορεί να συλλέγει σχεδόν κάθε λεπτομέρεια – κλειδί για τη ζωή του χρήστη, όπως χώρα διαμονής, τρέχουσα τοποθεσία, ηλικία, φύλο, οικογενειακή κατάσταση, εθνικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό, επίπεδο μόρφωσης ή αριθμό παιδιών.

Η εκμετάλλευση των τηλεφωνικών πληροφοριών και τοποθεσιών είναι μία προσπάθεια υψηλής προτεραιότητας για τις μυστικές υπηρεσίες και άλλοι στόχοι καθιστούν ζωτικής σημασίας τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των ενεργειών τους, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούν κινητά σε ζώνες συγκρούσεων. Η NSA έχει δαπανήσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για αυτές της τις παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, η NSA αρνήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων για το πώς αναπτύσσει καθημερινά δυνατότητες πρόσβασης σε εφαρμογές, όπως και η βρετανική GCHQ, η οποία ωστόσο τόνισε ότι όλες οι ενέργειές της είναι σύμφωνες με τον βρετανικό νόμο.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η NSA έχει ξοδέψει αισίως περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για αυτές της τις παρακολουθήσεις. Τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως επετεύχθη συμβιβασμός με πέντε μεγάλες εταιρείες του χώρου του Διαδικτύου σχετικά με το αίτημά τους να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες για το πώς ανταποκρίθηκαν σε εντολές από την NSA και άλλες υπηρεσίες.

Η Google, η Microsoft, η Yahoo, το Facebook και το LinkedIn είχαν προηγουμένως μηνύσει την αμερικανική κυβέρνηση, απαιτώντας να τους επιτραπεί να παρέχουν στο κοινό περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι αποκάλυψαν στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC και έγγραφα που διέρρευσαν, “όποιος χρησιμοποιεί Google Maps, από το 2008, βοηθά τη συλλογή δεδομένων από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες”.