Δεν είναι λίγοι οι γονείς που έχουν δαιμονοποιήσει τη χρήση υπολογιστών και video games από τα παιδιά τους. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες οι οποίες έχουν δείξει ότι τα videogames βελτιώνουν την όραση, βοηθούν στην ψυχολογία των ασθενών (καταπολέμηση κατάθλιψης, θετική επίδραση σε χημειοθεραπείες), βελτιώνουν δεξιότητες (βλ. εκπαίδευση χειρουργών) και αυξάνουν τη δημιουργικότητα των παιδιών.
Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών καταδεικνύει ότι η ενασχόληση με ταμπλέτες και βιντεοπαιχνίδια μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται με τη βοήθεια και υπό τον έλεγχο των γονέων. Η συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται σε παιδιά αρκετά μικρής ηλικίας, κάτω των 10 έτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν το παιδί παίζει video games φαίνεται να ενεργοποιείται η περιοχή, που είναι υπεύθυνη για τη σκέψη. ”Αν μάθουμε στο παιδί τη χρήση των βιντεοπαιχνιδιών, θα το βοηθήσουμε να χρησιμοποιεί τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου” αναφέρει ο Ολιβιέ Χουντ, ερευνητής από Εθνικό Κέντρο Έρευνας της Γαλλίας.
Δεν είναι όμως μόνο τα παιδιά που μπορούν να ωφεληθούν.
Ένα videogame που δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές, εκτιμάται ότι μπορεί να ”ανανεώσει” τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων σε 12 ώρες. Το παιχνίδι NeuroRacer σχεδιάσθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο για να βελτιώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να καταπιάνεται με πολλές εργασίες ταυτόχρονα.
Στο Neuroracer ο παίκτης καλείται να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο με το αριστερό χέρι σε έναν ανηφορικό δρόμο, ενώ παράλληλα πρέπει να προσέχει τις πινακίδες που εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη. Παράλληλα πρέπει να σκοπεύσουν με το δεξί τους χέρι μια μια συγκεκριμένη πινακίδα.
Με το συγκεκριμένο παιχνίδι η βελτίωση στο μυαλό των ηλικιωμένων είναι τόσο σημαντική που μετά το παιχνίδι εμφανίζουν παρόμοιες νοητικές δεξιότητες με εκείνες των 20άρηδων οι οποίες παραμένουν για έξι μήνες.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο εγκέφαλος πρέπει να κάνει πολλές διεργασίες ταυτόχρονα, όπως να εστιάσει την προσοχή, να κρατήσει στη μνήμη διαφορετικές πληροφορίες και να περνάει από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.
Στη μελέτη συμμετείχαν 180 εθελοντές ηλικίας 20-79 ετών. Οι ειδικοί στη συνέχεια οι ειδικοί ζήτησαν από 46 εθελοντές, ηλικίας 60-85 ετών, να παίξουν το NeuroRacer με αυξανόμενη δυσκολία για 12 ώρες σε ένα διάστημα ενός μηνός. Μετά από την περίοδο αυτοί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι πέτυχαν τέτοιο σκορ στο παιχνίδι που ξεπέρασαν τις επιδόσεις των 20άρηδων που δεν είχαν περάσει όμως αυτό το μήνα εκπαίδευσης στο παιχνίδι.
Ενα άλλο παιχνίδι, το ‘Re-Mission βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση του καρκίνου, αντιμετωπίζοντας τα καρκινικά κύτταρα μέσα σε ένα εικονικό οργανισμό. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία και έπαιζαν το Re-Mission, εμφάνιζαν καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία στην οποία υποβάλλονταν.