Τεχνητά μέλη με φυσική κίνηση, που θα βοηθούν τους χρήστες τους να κινούνται εύκολα και σταθερά ακόμη και σε σκάλες ή κεκλιμένο επίπεδο, αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ με τη βοήθεια εξελιγμένης ρομποτικής τεχνολογίας.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ και συγκεκριμένα από το κέντρο που εστιάζει στη σύγχρονη μηχανική σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική, αναπτύσσουν εδώ και δέκα χρόνια τα πιο πρωτοποριακά τεχνητά κάτω άκρα που υπάρχουν, τα οποία μάλιστα διαθέτουν συνδέσμους στο γόνατο και τον αστράγαλο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των επιστημόνων, τα νέα προσθετικά μέλη που δημιουργούν μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο πτώσεων, τη δυσκολία στο βάδισμα αλλά και την πίεση που αισθάνεται ολόκληρο το σώμα, καθώς κατασκευάζονται από υλικά που έχουν πολύ μικρότερο βάρος σε σχέση με τα παλιά.
Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται μπαταρίες με ιόντα λιθίου που αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια, μικροσκοπικοί αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι σε τσιπ ημιαγωγών και τσιπ υπολογιστή χαμηλής ενέργειας. Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, το μέγεθος και το βάρος αυτών των υλικών είναι τόσο μικρό, που τους επιτρέπει να τα συνδυάσουν σε ένα τεχνητό κάτω άκρο έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί όπως ένα φυσιολογικό πόδι, αναπαράγοντας όλες τις κινήσεις του με φυσικότητα.
Συγκεκριμένα, οι ηλεκτρικοί κινητήρες παίζουν τον ρόλο των μυών, ενώ οι μπαταρίες αποθηκεύουν όση ενέργεια είναι απαραίτητη ώστε τα προσθετικά μέλη να λειτουργούν μια ολόκληρη μέρα με μόνο μία φόρτιση. Τις λειτουργίες των νεύρων από το περιφερικό νευρικό σύστημα υποκαθιστούν οι αισθητήρες, οι οποίοι παρέχουν πληροφορίες ζωτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα η γωνία ανάμεσα στον μηρό και το κάτω μέρος του ποδιού, η δύναμη που ασκείται στο πέλμα κτλ.
Μάλιστα, σε αντίθεση με τα συμβατικά τεχνητά μέλη, τα συγκεκριμένα έχουν την ικανότητα να κινούνται ανεξάρτητα και όχι ανάλογα με τις κινήσεις του σώματος του χρήστη τους, προσφέροντας ακόμη καλύτερο έλεγχο.