Θυμίζει περισσότερο ουρανοξύστη παρά καράβι. Σωστά λοιπόν η σχετική ανακοίνωση το περιγράφει ως τη «μεγαλύτερη πλωτή εγκατάσταση του κόσμου».
Το Prelude μοιάζει με υπερμεγέθες πλοίο, ωστόσο δεν διαθέτει δικές του μηχανές και θα πρέπει να μετακινείται με τη βοήθεια ρυμουλκών.
Το μήκος του είναι μεγαλύτερο από το ύψος του Empire State Building στη Νέα Υόρκη: εκτείνεται στα 488 μέτρα. Το βάρος του, στους 600.000 τόννους (εκ των οποίων οι 260.000 ατσάλι), είναι περίπου εξαπλάσιο ενός αεροπλανοφόρου, ενώ το πλάτος του είναι 74 μέτρα.
Το Prelude προγραμματίζεται να παραδοθεί στην αγλλο-ολλανδική Shell το 2017 και να λειτουργήσει για 25 χρόνια έξω από τις βορειοδυτικές ακτές της Αυστραλίας, όπου θα χρησιμοποιείται για την υγροποίηση φυσικού αερίου από υπεράκτιες γεωτρήσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να παράξει αρκετό αέριο για να τροφοδοτήσει μία πόλη του μεγέθους του Χονγκ Κονγκ.
Θα παραμένει μάλιστα στη θέση του κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, καθώς σχεδιάστηκε να αντέχει κυκλώνες της ανώτατης κατηγορίας 9. Θα μείνει… ακλόνητο χάρη σε τέσσερις ομάδες από τεράστιες άγκυρες, οι οποίες θα παραμένουν «δεμένες» στον πυθμένα σε βάθος 250 μέτρων.
To εκτόπισμά του αντιστοιχεί σε έξι από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα του κόσμου, λέει η Shell.
Το κύτος του Prelude καθελκύστηκε στα ναυπηγεία της Samsung Heavy Industries, οι εργασίες κατασκευής όμως συνεχίζονται.
Η Shell δεν έχει αποκαλύψει πόσο κόστισε ο γίγαντας, σύμφωνα όμως με αναλυτές που επικαλείται το Reuters η επένδυση κυμαίνεται στα 10,8 έως 12,6 δισ. δολάρια.
Μάλιστα η Shell έχει ήδη παραγγείλει μια ακόμα μεγαλύτερη πλωτή εγκατάσταση.