2,7 εκατομμύρια δολάρια δίνει η Google σε όσους “σπάσουν” το Chrome OS

H Google, συνεχίζοντας την παράδοση των τριών τελευταίων ετών, ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει και πάλι τον μεγάλο διαγωνισμό ασφάλειας Pwnium και δελεάζει τους επίδοξους hackers να σπάσουν την ασφάλεια του Chrome OS με έπαθλα που αγγίζουν τα 2,7 εκατομμύρια δολάρια, έτσι ώστε η Google να επιδιορθώσει τα σφάλματα.

Αυτή πάντως θα είναι η πρώτη φορά που οι hackers θα έχουν δικαίωμα επιλογής επεξεργαστή στο Chrome OS laptop (ARM ή Intel).
Τα αρχικά βραβεία θα είναι 110.000 ή 150.000 δολάρια για όσους (μόνοι ή σε ομάδες) καταφέρουν να σπάσουν το Chrome OS, ενώ όσοι καταφέρουν να έχουν τον έλεγχο των Chromebooks τους μετά από επανεκκίνηση θα λάβουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά.

Οι νικητές πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν τον κωδικό που χρησιμοποιείται για να γίνει η δουλειά, καθώς και να επισημάνουν τα τρωτά σημεία που βρήκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Βλέποντας όπως και πέρυσι, η Google είχε προγραμματιστεί την καταβολή συνολικά 3.141.590 δολαρίων και μόνο $ 40.000 δόθηκαν και είναι πιθανό αυτό το χρηματικό έπαθλο να μην απονεμηθεί ολόκληρο.
Οι επίσημοι κανόνες του διαγωνισμού είναι αναρτημένοι στο Chromium Project, ενώ η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 12 Μαρτίου 2014 στο Vancouver του Καναδά.
Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν ένας έφηβος hacker κατάφερε επιτυχώς να βρει κενό ασφαλείας στο πρόγραμμα περιήγησης της Google, Chrome, στον διαγωνισμό Pwnium 2 hackathon. Παλαίοτερα οι hackers Pinkie Pie και Sergey Glazunov κέρδισαν από $60.000 για τα “ευρήματά” τους στον πρώτο διαγωνισμό Pwnium.
Στο μεταξύ, η Google βρίσκεται κοντά στην διευθέτηση της τριετούς αντιμονοπωλιακής έρευνας που διενεργούν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εις βάρος της, μετά την παροχή από μέρους της εταιρείας «πολύ καλύτερων» προτάσεων που περιορίζουν τις ανησυχίες ότι μπλοκάρει την εμφάνιση των ανταγωνιστών της στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Ένας διακανονισμός με την Κομισιόν, σημαίνει ότι η Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, θα αποφύγει πιθανό πρόστιμο ύψους έως και 5 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των εσόδων της το 2012.
Google και Κομισιόν είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και η απόφαση αναμένεται τις προσεχείς ημέρες ή το αργότερο σε δύο εβδομάδες. Τον πιθανό διακανονισμό επιβεβαιώνει και δεύτερη πηγή σε επαφή με τις διαπραγματεύσεις.Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς σχετικά, αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμη σημείο της έρευνας». «Δεν σχολιάζουμε φήμες και υποθέσεις» ανέφερε εκπρόσωπος της Google.