Δωρεάν πρόσβαση σε ασύρματο Internet σε 4.000 κλειστούς και ανοικτούς χώρους δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα θα μπορούν να απολαμβάνουν στα τέλη του χρόνου οι πολίτες μέσω των δημόσιων σημείων πρόσβασης WiFi, τα οποία αναμένεται να εγκατασταθούν στη χώρα κατόπιν της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία. Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:
- Να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5Mbps.
- Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.
- Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.
Η πρώτη φάση του έργου, το οποίο τίθεται άμεσα σε διαβούλευση, αφορά δωρεάν ασύρματη πρόσβαση σε 4.000 κλειστούς και ανοικτούς δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα. Η δεύτερη θα επεκταθεί σε χώρους μεγάλης έκτασης, ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων δικτύου και εξοπλισμού και η τρίτη φάση αφορά πανεπιστήμια, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2014 να έχει ξεκινήσει η λειτουργία των συγκεκριμένων δικτύων. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστον τα 15 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα εν λόγω WiFi hotspots δεν έχουν ως στόχο να υποκαταστήσουν τις υφιστάμενες υποδομές των παρόχων αλλά να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες σύνδεσης, με την πραγματική ταχύτητα σύνδεσης να εκτιμάται μεταξύ του 1-1,5 Mbps.
Για την πρώτη φάση του έργου, η επιλογή των wi-fi hotspots αφορά χώρους από 302 δήμους της χώρας (σε σύνολο 325) που υπέδειξαν οι ίδιοι, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και 200 χώρους λιμένων και μαρινών. Στην πρόσκληση του υπουργείου δεν απάντησαν 23 δήμοι της χώρας, στους οποίους, μάλιστα, περιλαμβάνεται ο δήμος Αθηναίων που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκηρύξει δικό του αντίστοιχο έργο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλοι μεγάλοι δήμοι όπως Χαλάνδρι, Πετρούπολη, Κορωπί, Κερατσίνι- Δραπετσώνα και Πολυγύρος. Σε αρκετούς από αυτούς τους δήμους λειτουργούν ήδη δημοτικά WiFi δίκτυα.
Επιπλέον, τον Μάιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου για τη λειτουργία WiFi hotspots σε 1200 με 1500 μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη πιλοτικό έργο σε 15 οχήματα. Ακόμη, όσον αφορά το Μετρό της πρωτεύουσας και τον ΗΣΑΠ λειτουργούν ήδη WiFi hotspots σε 7 σταθμούς και εντός των επόμενων 304 μηνών αναμένεται να ενταχθεί το σύνολο των σταθμών που ανέρχονται σε 64.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ασύρματα δίκτυα σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Επιπλέον, το υπουργείο Υποδομών έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την β΄’ φάση του έργου που θα περιλαμβάνει και άλλους χώρους μεγάλης έκτασης και ειδικού ενδιαφέροντος.