Ο 29χρονος Stephen Power από το Κάρντιφ της Ουαλίας είναι ένας από τους πρώτους ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο με τραύμα στο πρόσωπο, το οποίο αποκαταστάθηκε με μια σειρά από τρισδιάστατα εμφυτεύματα.
Ο νεαρός Βρετανός επέζησε από ένα σοβαρό ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα του και οι γιατροί στο νοσοκομείο Μόριστον στο Σουόνσι, έπρεπε να σπάσουν εκ νέου τα ζυγωματικά του, που είχαν σπάσει στο ατύχημα, για να ανοικοδομήσουν το πρόσωπό του.
Την επέμβαση έκανε ο γναθοπροσωπικός χειρουργός Adrian Sugar στο νοσοκομείο Μόριστον. Ο 29χρονος από το Κάρντιφ ενώ φορούσε κράνος, υπέστη πολλαπλά τραύματα στα ζυγωματικά, το σαγόνι, τη μύτη και το κρανίο του. Ο ίδιος χαρακτήρισε την επέμβαση «αλλαγή ζωής».
Η ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον Sugar χρειάστηκε να σπάσει ξανά τα οστά τού προσώπου του που είχαν κολλήσει στραβά προτού προχωρήσουν στην ανάπλαση- εκτύπωση του νέου προσώπου του.
Οι γιατροί χρησιμοποίησαν τομογραφίες για να σχεδιάσει και στη συνέχεια για να εκτυπώσει ένα συμμετρικό τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου του ασθενούς. Ακολούθως προχώρησαν στην εκτύπωση όλων των απαραίτητων εξαρτημάτων που χρειάζονταν για τη σύνδεση των οστών, καθώς και τα αναγκαία εμφυτεύματα από τιτάνιο.
Αν και στο παρελθόν τα εκτυπωμένα εμφυτεύματα χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην διόρθωση συγγενών συνθηκών, η διαφορά έγκειται στο ότι σ’ αυτή την επέμβαση χρησιμοποιήθηκαν τυπωμένα μοντέλα, οδηγοί, πλάκες και εμφυτεύματα για την αποκατάσταση των τραυματισμών, σε κάθε στάδιο της επέμβασης.
Η επέμβαση διήρκεσε οκτώ ώρες και ήταν έργο του ουαλικού Κέντρου Εφαρμοσμένων Αναπλαστικών Τεχνολογιών στην Χειρουργική, που έχει προκύψει από τη συνεργασία της Μονάδας Γναθοπροσωποχειρουργικής του νοσοκομείου Μόριστον του Σουάνσι και του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.
Ο γναθοχειρουργός Adrian Sugar ανέφερε πως χάρη στην εκτύπωση, τα αποτελέσματα ήσαν ασύγκριτα με οτιδήποτε είχε γίνει στο παρελθόν. “Η εκτύπωση μας επιτρέπει να είμαστε πολύ πιο ακριβείς και όχι να μαντεύουμε όπως παλιά» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η εκτύπωση 3D εκμηδένισε την διαδικασία της πρόβλεψης (για το πώς ήταν το κρανίο) που συχνά αποδεικνύεται προβληματική, όταν πρόκειται για επανορθωτική εργασία.
Η Μεγάλη Βρετανία έχει εξελιχθεί σε μία από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως στην χρήση τρισδιάστατης τεχνολογίας στις χειρουργικές επεμβάσεις. Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η ευρύτερη χρησιμοποίηση της νέας τεχνολογίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, πράγμα που θα συμβεί στο μέτρο που το κόστος της πέφτει σταδιακά.