Το Twitter θα εντοπίζει τους χρήστες με πρόβλημα κατάθλιψης

Τους χρήστες οι οποίοι είτε πάσχουν είτε κινδυνεύουν από κατάθλιψη θα μπορεί να αναγνωρίσει στο μέλλον το twitter. Αυτό αναμένεται να γίνεται με τη χρήση ειδικών συστημάτων τα οποία θα αναλύουν τα tweets τους.

Ο Έρικ Χόρβιτς, του Microsoft Research Redmond, αποτελεί πρωτοπόρο της έρευνας πάνω στο Twitter και την κατάθλιψη, και εκτιμά ότι κάποια στιγμή «έξυπνα» συστήματα θα μπορούν να αναλύσουν το Twitter feed ενός χρήστη και να τον προειδοποιήσουν εάν κινδυνεύει από κατάθλιψη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Time.

«Αναρωτηθήκαμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε μέσα που θα μπορούν να αντιληφθούν πότε κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, απλά και μόνο από τις δημοσιεύσεις του. Τι λένε οι άνθρωποι στον κόσμο σε δημόσιους χώρους; Μπορείτε να φανταστείτε εργαλεία που θα ενημερώνουν για μεταβολές στη διάθεση ενός χρήστη, πριν καν τις νιώσει ο ίδιος» αναφέρει.

Ο Χόρβιτς και μια ομάδα ερευνητών έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη μίας μεθόδου που επιτρέπει την πρόβλεψη κατάθλιψης σε χρήστες του Twitter με ακρίβεια 70%, μέσω «σκαναρίσματος» των tweets τους. Ωστόσο, η μέθοδος έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης, καθώς μπορεί να διαφύγουν κάποιες ενδείξεις και να μην εντοπιστούν άνθρωποι που μπορεί να παρουσιάσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, η μέθοδος δεν έχει τελειοποιηθεί, ενώ σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% διαγνώστηκαν με κατάθλιψη υγιή άτομα.

Συγκεκριμένα, η ομάδα της Microsoft βρήκε 476 χρήστες του Twitter, 171 εκ των οποίων είχαν κατάθλιψη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιστορικά τους στο Twitter μέχρι και έναν χρόνο πριν τη διάγνωση, αναζητώντας διάφορες ενδείξεις κατάθλιψης, αναλύοντας 2,2 εκατ. tweets με υπολογιστικά μοντέλα. Μέσω της σύγκρισης των tweets των χρηστών με κατάθλιψη με αυτά υγιών χρηστών, αναπτύχθηκε μια μέθοδος που μπορεί να προβλέψει περιπτώσεις κατάθλιψης πριν αυτές εκδηλωθούν. Το εν λόγω «μοντέλο» στη συνέχεια δοκιμάστηκε και σε άλλο δείγμα χρηστών, με ποσοστό επιτυχίας 70%.

Κάποια tweets ήταν «προφανή»: «θέλω κάποιον να με αγκαλιάζει και να είναι εκεί για μένα όταν είμαι λυπημένη», «το να έχω ξανά δουλειά με κάνει χαρούμενο. Λιγότερος χρόνος για να είμαι θλιμμένος και να βλέπω λυπηρές ταινίες» κ.α.. Ωστόσο, οι ερευνητές της Microsoft εξέτασαν και άλλους παράγοντες, όπως τον αριθμό των tweets ανά ημέρα, την ώρα που οι χρήστες έκαναν τα tweets, τον βαθμό αλληλεπίδρασης με άλλους, το είδος της γλώσσας κ.α.

Επίσης, αναζήτησαν λέξεις – κλειδιά που υποδεικνύουν κατάθλιψη («άγχος», «ναυτία», «ύπνος», «νευρικότητα» κ.α. χρησιμοποιούνταν συχνά, ωστόσο υπήρχαν και άλλες, φαινομενικά πιο «αθώες» λέξεις, όπως «αγάπη», «αυτός», «αυτή», «σπίτι», «ανοχή», «τραγούδια», «ταινίες» κ.α.).

Η έρευνα κατέληξε πως άτομα που βρίσκονται σε κατάθλιψη τείνουν να «tweetάρουν» λιγότερο και αλληλεπιδρούν λιγότερο με άλλα άτομα. Επίσης, εκτιμήθηκε ότι η μέθοδος μπορεί να αναλύσει το πως ακριβώς οι χρήστες του twitter επηρεάζονται από τα νέα μελετώντας tweets μετά από «τραυματικά» περιστατικά.