Το Microsoft Cortana απέναντι στα Siri και Google Now

Το Cortana της Microsoft, το σύστημα το οποίο θα παίζει το ρόλο του προσωπικού ψηφιακού βοηθού, έκανε ένα διαφορετικό ντεμπούτο πριν από λίγες ώρες. Ορισμένες εικόνες από τον ιστότοπο τεχνολογίας The Verge καθώς και ένα δίλεπτο βίντεο από τον ιστότοπο UnleashThePhones.com παρουσιάζουν το Cortana, το σύστημα της Microsoft που θα σταθεί απέναντι στο Siri της Apple και στο Google Now. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν το Cortana θα περιλαμβάνεται στην επικείμενη αναβάθμιση των Windows Phone 8.

Το Cortana πήρε το όνομά του από την τεχνητή νοημοσύνη- σύντροφο του Master Chief, πρωταγωνιστή της δημοφιλούς σειράς παιχνιδιών της Microsoft Halo και θα έχει ανάλογες λειτουργίες με το Siri της Apple και το Google Now.

Το Cortana, όπως και η τεχνητή νοημοσύνη του παιχνιδιού, θα είναι σε θέση να «μαθαίνει» και να προσαρμόζεται, χάρη σε τεχνολογία machine learning και στην αναβάθμιση Satori που βρίσκεται στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing. Έτσι, θα «καταλαβαίνει» τις φωνητικές εντολές του χρήστη και θα απαντά στις ερωτήσεις του, αξιοποιώντας μια τεράστια βάση δεδομένων που έχει αναπτυχθεί κάτω από την «ομπρέλα» της μηχανής αναζήτησης Bing της Microsoft.

Όπως και το Siri έτσι και το Cortana θα υποστηρίζει ψευδώνυμα. Ο χρήστης θα μπορεί να ορίσει το πως θα αποκαλείται αλλά και να ορίσει σύντομα ονόματα για τις υπόλοιπες επαφές του στη συσκευή μέσα από τις Ρυθμίσεις. Θα υπάρχει, επίσης, και ένα σύστημα Notebook. Το Notebook επιτρέπει στο Cortana την πρόσβαση σε πληροφορίες όπως δεδομένα τοποθεσίας, συμπεριφοράς, προσωπικών πληροφοριών, υπενθυμίσεων και άλλα. Το Cortana θα μπορεί, ακόμα, να ανιχνεύει πληροφορίες σε e-mails, όπως πτήσεις, σε μια λειτουργία παρόμοια με αυτή του Google Now. To Cortana θα βασίζεται σε υπηρεσίες όπως το Bing, Foursquare και άλλες για να δίνει σχετικές πληροφορίες στον χρήστη.

Το Cortana μάλιστα θα μπορεί να «αυτοεκπαιδεύεται», ώστε από την αλληλεπίδραση με τον χρήστη να μαθαίνει τις συνήθειές του. Με στόχο να προσαρμόζεται σε αυτές και να του παρέχει όσο το δυνατόν πιο προσωποποιημένες πληροφορίες.

Το σύστημα κάνει ερωτήσεις στον χρήστη σχετικά με το όνομα/ nickname και άλλες προτιμήσεις του, ενώ τον παρακινεί να κάνει δοκιμαστικές ερωτήσεις και να αναθέσει δοκιμαστικές «αποστολές» (π.χ αφύπνιση μία συγκεκριμένη ώρα). Σύμφωνα με σχετικό δημιοσίευμα του Zdnet, το σύστημα Cortana αναμένεται να αποτελέσει βασικό κομμάτι της ανανέωσης (σε επίπεδο υπηρεσιών και εμπειρίας) των λειτουργικών συστημάτων της Microsoft, από τα Windows ως το Xbox One.

Το Cortana θα αποτελεί ένα από τα νέα χαρακτηριστικά των Windows Phone 8.1 και θα απαιτείται η εγγραφή με ένα Microsoft Account για τη χρήση της υπηρεσίας. Το πάτημα του κουμπιού αναζήτησης με το Bing θα εμφανίζει το Cortana ως την default μηχανή αναζήτησης στο τηλέφωνο. Έτσι, μαζί με τα Windows Phone 8.1, την αναβάθμιση του λειτουργικού, το Cortana αναμένεται να παρουσιασθεί επίσημα τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προγραμματιστών της Microsoft.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Cortana έγινε αρχικά γνωστό πέρυσι, όταν ένας εργαζόμενος της Microsoft έχασε ένα τηλέφωνο με Windows Phone 8.1.