Η χρήση smartphones από όλο και περισσότερους ανθρώπους λύνει τα χέρια των γιατρών, που τα αξιοποιούν για να παρακολουθούν ασθενείς. Τώρα οι γιατροί «συνταγογραφούν» ειδικά applications για έλεγχο υγείας. Ετσι θα μπορούν να ελέγχουν τους ασθενείς τους μέσα από τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνουν από τα smartphones τους. «Με την ευρεία χρήση των smartphones έχουμε μια πραγματικά συναρπαστική ευκαιρία να βοηθήσουμε τον κόσμο να ζει πιο υγιεινά» εξηγεί ο Σεθ Μάρτιν του John Hopkins Hospital.
Εφαρμογές όπως το Ginger.io συλλέγουν δεδομένα μέσα από τα smartphones και τη διαδικτυακή δραστηριότητα, και τις αποστέλλουν στους γιατρούς που τους παρακολουθούν, χωρίς να χρειαστεί να κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι. Συλλέγοντας δύο μορφές δεδομένων, «παθητικές» και «ενεργές» πληροφορίες, όπως ονομάζονται, το Ginger.io επιχειρεί να σχηματίσει μια όσο το δυνατόν πιο ακριβή εικόνα για τον ασθενή μέσα από το κινητό του τηλέφωνο. Η εφαρμογή τού ζητάει επίσης να απαντήσει σε ερωτηματολόγια για την κατάσταση της υγείας του και τα τυχόν συμπτώματα που εμφανίζει και στη συνέχεια τα αποστέλλει προς αξιολόγηση στους ειδικούς. Στην πορεία αποστέλλονται στον ασθενή οι εκτιμήσεις των γιατρών, μαζί με χρήσιμες και πάντα στοχευμένες συμβουλές για την περίπτωσή του.
Οι ειδικοί του Northwestern University που δημιούργησαν την Ginger.io app εργάζονται τώρα και πάνω σε εφαρμογές για ψυχικές νόσους, με απώτερο σκοπό να βοηθήσουν τους εν λόγω ασθενείς σε πρώτη φάση να ακολουθούν πιστά τη φαρμακευτική αγωγή τους.