Αυξηση -αλλά αργή- στις πωλήσεις των tablets

Τα tablets, ταμπλέτες ελληνιστί, αν και αποτελούν ένα από τα πιο «καυτά» καταναλωτικά αγαθά των τελευταίων ετών με τη ζήτησή τους συνεχώς να αυξάνεται, παρουσιάζουν μια κάμψη αναφορικά με τις πωλήσεις τους. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της εταιρείας ερευνών αγοράς International Data Corporation (IDC), ήδη παρατηρείται μια «κόπωση», με συνέπεια οι πωλήσεις τους σταδιακά να «κόβουν ταχύτητα».

Οι παγκόσμιες πωλήσεις tablets αναμένεται να φθάσουν τα 221,2 εκατομμύρια το 2013, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 53,5% έναντι του 2012, σχετική όμως υστέρηση σε σχέση με τις πωλήσεις 227 εκατ. που είχε αρχικά προβλέψει η IDC.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρίας, οι πωλήσεις ταμπλετών αυξάνονται πλέον με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Έτσι, για το 2014, η IDC προβλέπει σημαντικά μικρότερη ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 22,2%, στα 270,5 εκατ., ενώ έως το 2017 η ετήσια ποσοστιαία αύξηση θα είναι πλέον μονοψήφια, δηλαδή κάτω από 10%.
«Σε ορισμένες αγορές οι καταναλωτές ήδη επιλέγουν να αγοράσουν ένα μεγάλο έξυπνο κινητό (smartphone), παρά μια μικρή ταμπλέτα, και αυτό έχει ως συνέπεια να κάνουμε πλέον χαμηλότερες μακροπρόθεσμες προβλέψεις (για τη ζήτηση ταμπλετών)», δήλωσε ο αναλυτής της IDC Τομ Μαϊνέλι.
Από την άλλη, πρόσθεσε, στις μεγαλύτερες και πιο «ώριμες» αγορές, όπως των ΗΠΑ, όπου η ζήτηση των ταμπλετών είναι έντονη ήδη από το 2010, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο κορεσμός των καταναλωτών μάλλον, παρά ο «κανιβαλισμός» των tablets από τα smartphones.
Σύμφωνα με την IDC, παρατηρείται μια διελκυστίνδα μεταξύ των μικρών και των μεγάλων ταμπλετών στη διεθνή αγορά, με την τάση να ευνοεί μάλλον τα μικρότερα κατά την τελευταία διετία.

Όμως, η σταδιακή αύξηση του μεγέθους των «έξυπνων» κινητών μπορεί τελικά να λειτουργήσει υπέρ των μεγαλύτερου μεγέθους ταμπλετών, καθώς η διαφορά μεταξύ ενός smartphone με οθόνη έξι ιντσών και ενός tablet με οθόνη επτά ιντσών είναι πολύ μικρή για να παρακινηθεί ο καταναλωτής να αγοράσει και τα δύο. Θα είχε όμως περισσότερο νόημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτός από το «έξυπνο» κινητό του, να αποκτήσει και μια μεγαλύτερη ταμπλέτα με οθόνη δέκα ιντσών.
Η IDC εκτιμά ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ταμπλετών θα ξεπεράσουν αυτές των παραδοσιακών προσωπικών υπολογιστών (επιτραπέζιων και φορητών) έως το 2015.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλες έρευνες, οι καταναλωτές ανά την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων «baby boomers» (άτομα με χρονολογία γέννησης μεταξύ 1946-1964), χρησιμοποιούν περισσότερο από ποτέ κινητές συσκευές. Σύμφωνα με την 3η έκδοση της έρευνας της Deloitte με τίτλο «Παγκόσμια έρευνα για τη χρήση κινητών συσκευών» (2013 Global Mobile Consumer Survey), μέχρι το τέλος του 2013, περισσότερα από 2 δισ. έξυπνα τηλέφωνα («smartphones»), 300 εκ. tablets και 1 δισ. φορητοί υπολογιστές αναμένεται ότι θα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.