Έξυπνα αεροπλάνα που «αισθάνονται»

 

Ένα πρωτοποριακό σύστημα επιτρέπει σε αεροσκάφη να «αισθάνονται» ζημιές όπως το ανθρώπινο δέρμα αισθάνεται τραυματισμούς, σύμφωνα με το BBC.

Το σύστημα ανέπτυξε η εταιρεία BAE Systems, μια επιχείρηση που συνεργάζεται με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Όπως έγινε γνωστό, για να επιτευχθεί το εν λόγω αποτέλεσμα, χρησιμοποιήθηκαν δεκάδες χιλιάδες μικρο-αισθητήρες στο εξωτερικό του αεροσκάφους και έτσι αυτό μπορούσε να εντοπίζει προβλήματα πριν αυτά προκύψουν.

Οι εξελιγμένοι μικρο-αισθητήρες που αξιοποιήθηκαν για το πείραμα μπορούσαν να μετρήσουν την ταχύτητα του ανέμου, τη θερμοκρασία, αλλά και κάθε κίνηση στο εξωτερικό του αεροσκάφους.

«Παρατήρησα πόσο χρήσιμος είναι ο αισθητήρας που είναι ενσωματωμένος στο στεγνωτήριό μου, ο οποίος προειδοποιεί το χρήστη για κάθε ενδεχόμενη υπερθέρμανση της συσκευής και σκέφτηκα ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε μεγάλους, ογκώδης και ακριβούς αισθητήρες με μικρότερους, φθηνότερους και σαφώς πιο εξελιγμένους ακόμη και στο εξωτερικό αεροσκαφών» υπογράμμισε η Λίντια Χάιντ, η οποία  σκέφτηκε πρώτη την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας για τα αεροσκάφη.

«Κατά τον ίδιο τρόπο, αυτοκίνητα και σκάφη μπορούν να καλυφθούν από χιλιάδες μικρο-αισθητήρες δημιουργώντας ένα “έξυπνο δέρμα” που θα μπορεί να “αισθάνεται” τον κόσμο γύρω του και να εντοπίζει προβλήματα προτού ακόμη αυτά εμφανιστούν» πρόσθεσε η ίδια.