Ένα νέο ουράνιο σώμα ανακάλυψαν οι επιστήμονες!

Ένα νέο ουράνιο σώμα στα όρια του ηλιακού μας συστήματος, στο ονομαζόμενο «εσωτερικό νέφος του Όορτ», ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Ο λόγος για έναν παγωμένο νάνο πλανήτη με την προσωρινή ονομασία “2012 VP113”, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 450 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν αποκλείεται στην ίδια απομακρυσμένη περιοχή να βρεθούν μελλοντικά και άλλες εκπλήξεις, ακόμη και ένας γιγάντιος “πλανήτης Χ”, δεκαπλάσιος σε μέγεθος από τη Γη, ο οποίος είναι αόρατος μέχρι σήμερα, καθώς περιφέρεται πολύ μακριά από τον Ήλιο, αλλά ασκεί βαρυτικές επιδράσεις στα μικρότερα σώματα της ίδιας περιοχής, όπως ο 2012 VP113.Ο μικροσκοπικός πλανήτης που μόλις ανακαλύφθηκε πιθανότατα αποτελείται κυρίως από πάγο, καθώς απέχει πολύ από το μητρικό άστρο του ηλιακού μας συστήματος. Επίσης έχει μια έντονα ελλειπτική τροχιά που τον φέρνει σε απόσταση από τον Ήλιο 80 αστρονομικών μονάδων στο κοντινότερο σημείο (περίπου 12 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων) έως 452 αστρονομικών μονάδων (67 δισ. χλμ.) στο πιο απομακρυσμένο. Έτσι, ο “2012 VP113” χρειάζεται αρκετές χιλιάδες γήινα χρόνια για να διαγράψει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο.
Μέχρι σήμερα, μόνο ένα ακόμη σώμα είχε ανακαλυφθεί, το 2003, πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα, η Σέντνα, με διάμετρο περίπου 1.000 χιλιομέτρων. Ο “2012 VP113” βρίσκεται ακόμη πιο μακριά, γεγονός που τον καθιστά πλέον το πιο απομακρυσμένο γνωστό ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Κάποτε ο Πλούτωνας θεωρούνταν το πιο μακρινό πλανητικό σώμα, μετά τον τίτλο κατέκτησε η Σέντνα και τώρα ο “2012 VP113”. Τώρα πλέον αναμένεται η νέα του ονομασία από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.
Η ανακάλυψη έγινε από δύο τηλεσκόπια στη Χιλή και η σχετική επιστημονική δημοσίευση υπήρξε στο περιοδικό “Nature”.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά οι αστρονόμοι ανακάλυψαν στο ηλιακό μας σύστημα δακτύλιους γύρω από ένα μεγάλο αστεροειδή. Πρόκειται για τη «Χαρικλώ», που βρίσκεται μεταξύ Κρόνου και Ουρανού, σε απόσταση άνω του ενός δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη, έχει διάμετρο σχεδόν 250 χιλιομέτρων και διαθέτει δύο δακτύλιους. Η Χαρικλώ είναι το πέμπτο -και μικρότερο- σώμα του ηλιακού συστήματος που γίνεται γνωστό ότι έχει δακτυλίους. Η προέλευση των δακτυλίων δεν είναι γνωστή, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι μάλλον σχηματίστηκαν, όταν κάποιο άλλο ουράνιο σώμα έπεσε πάνω στη Χαρικλώ, σχηματίζοντας δύο περιστρεφόμενους δίσκους παγωμένων σωματιδίων. Η Χαρικλώ (που ανακαλύφθηκε το 1997 και πήρε το όνομα μιας νύμφης της ελληνικής μυθολογίας) ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «Κενταύρων», «υβριδικών» αστεροειδών με ασταθείς τροχιές, οι οποίοι, αν και βραχώδεις, όταν πλησιάζουν τον Ήλιο, αποκτούν χαρακτηριστικά κομητών, σχηματίζοντας ουρές σκόνης και σωματιδίων.