Li-Fi : Συνδεση στο Ιντερνετ μέσω λαμπτήρων!

Ενα βήμα πιο κοντά στο τέλος της χρήσης του Wi-Fi και στην αντικατάστασή της με τη νέα τεχνολογία που ακούει στο όνομα Li-Fi, βρίσκονται οι επιστήμονες.

Η νέα τεχνολογία για σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω λαμπτήρων αναπτύσσεται από ερευνητές του πανεπιστημίου Φουντάν στη Σαγκάη, με επικεφαλής τη Δρ. Τσι Ναν .

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βασική ιδέα είναι ότι το φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστής αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές ραδιοσυχνότητες του ασύρματου δικτύου WiFi.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μέσα από μία ειδική λάμπα LED διαθέτει ένα μικροτσίπ, το οποίο θα μπορεί να συνδέει μέχρι και τέσσερις συσκευές στο Ιντερνετ.

Η λάμπα αυτή διαθέτει τεχνολογία που βασίζεται στις συχνότητες του φωτός και όχι στα ραδιοκύματα και το ειδικό μικροτσίπ που είναι ενσωματωμένο στη λάμπα μπορεί και παράγει σήμα, το οποίο φτάνει τα 150 megabites το δευτερόλεπτο και θεωρείται πολύ πιο γρήγορο από τη μέση ασύρματη σύνδεση.

Όπως εξηγούν, με την τεχνολογία τους, που ονομάζεται Li-Fi, όπου υπάρχει λαμπτήρας LED θα υπάρχει και σήμα Internet, ωστόσο, αν το φως σβήσει, το σήμα θα χαθεί.

Κατά την Τσι Ναν, καθηγήτρια τεχνολογίας πληροφορικής, μία και μόνο λάμπα LED του ενός watt είναι επαρκής για να συνδέσει τέσσερις υπολογιστές στο Ίντερνετ χρησιμοποιώντας, αντί για τα «συμβατικά» ραδιοκύματα, το φως της ως μέσο μεταφοράς δεδομένων.

Η Τσι ηγείται της ομάδας, η οποία περιλαμβάνει επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνικής Φυσικής της Σαγκάης, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Το Li-Fi θεωρείται ένα από τα πιο φιλόδοξα και πολλά υποσχόμενα «στοιχήματα» του κοντινού μέλλοντος, καθώς θα διευκολύνει σε τεράστιο βαθμό την πρόσβαση στο Ίντερνετ, επιτρέποντας παράλληλα πολύ υψηλότερες ταχύτητες.

Η τεχνολογία Li-Fi μπορεί και χρησιμοποιεί μόλις το 5% της ενέργειας που απαιτείται για να λειτουργήσουν αντίστοιχες μηχανές εκπομπής σήματος wifi.

Όπως επισημαίνει η Τσι, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σήμερα για την ασύρματη μετάδοση σημάτων είναι ακριβός και χαρακτηρίζεται από χαμηλές επιδόσεις. «Όσον αφορά στα κινητά τηλέφωνα, εκατομμύρια σταθμοί κεραιών έχουν στηθεί σε όλο τον κόσμο για να ενισχύουν το σήμα, αλλά η περισσότερη ενέργεια δαπανάται στα συστήματα ψύξης τους» προσθέτει.

Οι δυνατότητες εξάπλωσης της χρήσης των λαμπών Li-Fi είναι τεράστιες στην Κίνα, καθώς η αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας λαμπών με νέες LED εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. «Όπου υπάρχει μία λάμπα LED, υπάρχει και σήμα Ίντερνετ» τονίζει η Τσι. «Κλείστε το φως και δεν υπάρχει σήμα».

Πριν από περίπου δύο μήνες Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν ταχύτητες της τάξης των 10Gbit/s (gigabits per second) μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία micro-LED λάμπα για να μεταδώσουν δεδομένα σε ταχύτητα 3,5 Gbit/s μέσω καθενός από τα τρία κύρια χρώματα (κόκκινο, πράσινο, μπλε) που συνθέτουν το λευκό φως, κάτι που σημαίνει ότι ταχύτητες άνω των 10 Gbit/s είναι εφικτές.

To συγκεκριμένο πρόγραμμα (ultra parallel visible light communications project) αποτελεί κοινό εγχείρημα των πανεπίστημίων του Εδιμβούργου, του St. Andrews, του Strathclyde, της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, ενώ χρηματοδοτείται από το Engineering and Physical Sciences Research Council.

Ένας από τους επικεφαλής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Χάραλντ Χάας, ειδικός πάνω στις ασύρματες οπτικές επικοινωνίες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και θεωρούμενος πνευματικός «πατέρας» του Li-Fi.

Ο όρος Li-Fi  είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά από τον Χάραλντ Χάας και αναφέρεται στην τεχνολογία επικοινωνίας μέσω ορατού φωτός (VLC- visible light communication) η οποία παρέχει Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων με τρόπο παρεμφερή με αυτόν του Wi-Fi. Ο Χάας είχε επιδείξει το 2011 μία λάμπα LED με τεχνολογία επεξεργασίας σημάτων η οποία μπορούσε να μεταδώσει βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε έναν υπολογιστή.