To Internet of Things που (θα) βρίσκεται παντού στη ζωή μας και η απειλή των hackers

To Internet, εάν το καλοσκεφτείτε, δεν είναι μόνο αυτό που βλέπετε και στο οποίο σερφάρετε στον υπολογιστή, το tablet ή το έξυπνο κινητό σας. Ενδεχομένως να το έχετε ήδη παρατηρήσει, ότι το Internet υπάρχει σχεδόν παντού, σε γυαλιά (Google glasses), έξυπνα ρολόγια, οικιακές συσκευές (ψυγεία, τηλεοράσεις), ακόμη και αυτοκίνητα.

Πρόκειται για τον κόσμο του Internet of Things, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις συσκευές και εξαρτήματα που έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο Internet, μεταξύ άλλων αισθητήρες φορητών συσκευών, καφετιέρες, καρδιακά μόνιτορ, αυτοκίνητα, λάστιχα αυτοκινήτων, δρόμους, παρκόμετρα, ράφια καταστημάτων, σκεύη κουζίνας, θερμοστάτες, δέρμα και πολλά άλλα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη Cisco, εκτιμάται ότι πάνω από 50 δισεκατομμύρια αντικείμενα θα είναι διασυνδεμένα online παγκοσμίως έως το 2020. «Είναι αδύνατο να εξασφαλισθεί με ειδικό λογισμικό η κυβερνο-ασφάλεια κάθε ενός από αυτά τα αντικείμενα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ντέηβιντ Ορέιν.
Μπορεί το νούμερο να φαίνεται εντυπωσιακό, ωστόσο θα αντιστοιχεί μόλις στο 2,7% των “πραγμάτων/αντικειμένων” που εκτιμάται ότι θα υπάρχουν σε όλον τον πλανήτη. Προς το παρόν όμως…

Όλες αυτές οι έξυπνες και συνδεδεμένες μεταξύ τους συσκευές θα ανταλλάσουν πληροφορίες μεταξύ τους, γλυτώνοντας μας χρήμα και χρόνο και διευκολύνοντας την καθημερινή μας ζωή.
Η τάση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, κίνησε το ενδιαφέρον των hackers. Η «επιτήδειοι» του διαδικτύου έως τώρα είχαν στο μάτι υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Πλέον όμως στρέφουν την προσοχή τους στο Internet of Things.
Ήδη οι ειδικοί ασφαλείας προειδοποιούν για τους κινδύνους, με αφορμή την φετινή μεγάλη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών CES 2014 στο Λας Βέγκας
«Αν ένα αντικείμενο είναι συνδεμένο στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να το βρει, και αν αυτό διαθέτει κάποιο λειτουργικό σύστημα, τότε μπορεί να πέσει θύμα χάκερ» δήλωσε ο Κέβιν Χέιλι, διευθυντής της εταιρείας Symantec Security, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Καθώς αρχίζουμε να φέρνουμε στο σπίτι μας όλες αυτές τις “έξυπνες” συσκευές, πρέπει να αναλάβουμε και κάποια ευθύνη (για την προφύλαξή τους)» τόνισε ο ίδιος.
Στην τεράστια έκθεση του Λας Βέγκας, ανάμεσα σε λίγο-πολύ αναμενόμενα gadgets, την παράσταση έκλεψαν μωρουδιακά ρούχα που καταγράφουν την αναπνοή και τη θέση του μωρού (ενημερώνοντας online τους γονείς), μπάλες μπάσκετ με ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, από μικρές οδοντόβουρτσες μέχρι μεγάλες «λευκές» συσκευές κουζίνας που «μιλάνε» με το διαδίκτυο, όπως επίσης online ζωτικές ιατρικές συσκευές (π.χ. βηματοδότες), καθώς και τα ολοένα πιο «έξυπνα» αυτοκίνητα που είναι πια παρκαρισμένα στα γκαράζ.
Όλα αυτά τα ηλεκτρονικά καλούδια, που εντάσσονται στο ολοένα και διογκούμενο, Internet of Things, θα μπορούσαν να παραβιαστούν από hackers.

Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν η απειλή τους παραμένει κυρίως θεωρητική. «Δεν νομίζω ότι οι ‘κακοί’ έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τα οφέλη γι’ αυτούς από την παραβίαση τέτοιων πραγμάτων» δήλωσε ο Κάταλιν Κοζόι, αρμόδιος για θέματα κυβερνο-ασφάλειας στην εταιρία Bitdefender. Όπως όμως προειδοποίησε, είναι θέμα χρόνου, ίσως και εντός του 2014, να υπάρξει κάποιο περιστατικό, που θα επισύρει την προσοχή του κοινού διεθνώς πάνω στο ζήτημα. «Μπορεί να δούμε το πρώτο παράπλευρο θύμα, π.χ. κάποιον άνθρωπο να υφίσταται σωματική βλάβη» όπως είπε.
Οι εταιρείες που παράγουν τέτοια προϊόντα, όπως, για παράδειγμα, οι «έξυπνες» κλειδαριές σπιτιών Kwikset της εταιρίας Unikey, οι οποίες ελέγχονται online εξ αποστάσεως, καθησυχάζουν πως η τεχνολογία τους ενσωματώνει «στρατιωτικού επιπέδου κρυπτογράφηση», ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί από επιτήδειους.
Υπάρχει όμως και μία εύλογη απορία. Μπορεί εταιρίες όπως η κορεατική LG να μας παρουσιάζουν «έξυπνες» συσκευές κουζίνας που επικοινωνούν με γραπτά μηνύματα με τον ιδιοκτήτη τους μέσω διαδικτύου, όμως ποιό όφελος θα έχει τελικά ένας hacker αν παραβιάσει από μακριά το ψυγείο κάποιου άλλου; Τι θα κλέψει, πέρα ίσως από την ηλεκτρονική λίστα με τα απαιτούμενα ψώνια; Ενδεχομένως, βέβαια, να το κάνει απλά για την πλάκα, ή για να αποδείξει απλώς ότι μπορεί να το κάνει!
Υπάρχουν, όμως, κάποιοι που ανησυχούν περισσότερο. Είναι ο κλάδος των επιχειρήσεων και ιδίως των βιομηχανιών με τις κάθε είδους γραμμές παραγωγής προϊόντων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη η προστασία ζωτικών υποδομών, όπως αγωγών πετρελαίου και δικτύων ηλεκτρισμού, που έχουν πια ποικίλες online διασυνδέσεις, απασχολούν έντονα τις κυβερνήσεις (ιδίως των ΗΠΑ) και τις διοικήσεις των εταιριών, καθώς, πέρα από τους hackers, υπάρχουν επίσης οι παράμετροι της κυβερνο-τρομοκρατίας, αλλά και της κυβερνο-κατασκοπείας.
«Αν μπορώ να παραβιάσω τις κάμερες ασφαλείας του εργοστασίου του ανταγωνιστή μου, τότε μπορώ να δω ακριβώς πώς δουλεύει το εργοστάσιό του», δήλωσε ο Χέιλι της Symantec. Το ίδιο, προφανώς, ισχύει, αν παραβιάσει ένας hacker τις κάμερες οποιασδήποτε κρατικής εγκατάστασης, ρίχνοντας έτσι αδιάκριτες ματιές στα ενδότερά της.