Internet σε κάθε γωνιά του πλανήτη, φιλοδοξεί να παρέχει το Facebook

Internet σε κάθε γωνιά του πλανήτη, φιλοδοξεί να παρέχει το Facebook! Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζουκερμπεργκ, το σχέδιο της δημοφιλούς υπηρεσίας social media είναι να υπάρχει Internet και στα δύο τρίτα του πλανήτη που αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται λίγους μήνες μετά τη σύναψη συμφωνίας του Facebook με έξι παγκόσμιους κολοσσούς ψηφιακής τεχνολογίας για παροχή φθηνού Internet στις χώρες του τρίτου κόσμου, η οποία ονομάστηκε “συμμαχία των 7”. Επρόκειτο για τον διεθνή οργανισμό Internet.org, στον οποίο συμμετέχουν η σουηδική Ericsson (ανάπτυξη και διαχείριση δικτύων κινητής τηλεφωνίας), η Nokia, η Samsung, η Qualcomm (κατασκευάστρια τσιπς δικτύωσης), η MediaTek (κατασκευάστρια φορητών συσκευών) και η Opera (browser).

Από την άλλη πλευρά, πριν από λίγες ημέρες, η Google εξέφρασε την επιθυμία της να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ειδικών μπαλονιών! Πρόκειται για το πρότζεκτ Loon, με το οποίο φιλοδοξεί να δώσει πρόσβαση στο Ίντερνετ σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους του τρίτου κόσμου, χρηιμοποιώντας… μπαλόνια ως αναμεταδότες. Αλλά και το Twitter έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με 250 εταιρείες για την παροχή της υπηρεσίας δωρεάν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αν και λεπτομέρειες για το πως θα πραγματοποιηθεί το εγχείρημα του Facebook, δεν έχουν ανακοινωθεί, πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο κάνουν λόγο για χρήση δορυφόρων, ακτίνων λέιζερ και με επανδρωμένων αεροσκαφών, προσφέροντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ήδη, το Facebook έχουν συνάψει συμφωνίες με εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε Φιλιππίνες και Παραγουάη, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου στις συγκεκριμένες χώρες.

«Θα συνεχίσουμε δυναμικά στον ίδιο δρόμο, συνάπτοντας αντίστοιχες συμφωνίες, ωστόσο ο στόχος παροχής διαδικτυακής σύνδεσης σε όλο τον κόσμο απαιτεί και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών», ανέφερε σχετικά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Μάλιστα, προκειμένου να επιτύχει το φιλόδοξο σχέδιό του το Facebook εγκαινίασε το Connectivity Lab, ένα «εργαστήριο» ερευνών στο οποίο θα απασχολούνται ειδικοί στην αεροναυπηγική και στις νέες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα, το Facebook προσέλαβε μια ομάδα πέντε ατόμων από τη βρετανική εταιρεία Ascenta, η οποία κατασκεύασε το Zephyr, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατέχει το ρεκόρ πτήσης στηριζόμενο αποκλειστικά στην ηλιακή ενέργεια.

Σήμερα, τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γης δεν τώρα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, λόγω απουσίας τεχνικών υποδομών στον τρίτο κόσμο, αλλά και εξαιτίας του κόστους, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με τα εισοδήματα στις υποανάπτυκτες χώρες.

Αναφορικά με την ήδη υπάρχουσα “συμμαχία των 7”, έμφαση δίνεται στη μείωση του κόστους διαδικτυακής σύνδεσης. Οι εταιρίες που συμμετέχουν σχεδιάζουν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και να δημιουργήσουν φθηνότερες συσκευές, προκειμένου να ρίξουν κατά 99% το κόστος πρόσβασης μέσω κινητής τηλεφωνίας!

Ενα από τα πιο δύσκολα προβλήματα για την αύξηση της διείσδυσης του Ίντερνετ είναι η απουσία ικανού αριθμού εθνικών κόμβων διασύνδεσης, με αποτέλεσμα τα δεδομένα να πηγαίνουν στον τελικό προορισμό μέσα από μεγάλες παρακαμπτήριες οδούς. Έτσι, περιεχόμενο από το Facebook ή το Google παραδίδεται π.χ. στην Αφρική αφού προηγουμένως αντληθεί από τον πλησιέστερο κόμβο που βρίσκεται πολύ μακριά- συνήθως στην Ευρώπη. Οι δημιουργοί θα αυξήσουν την διαθεσιμότητα του περιεχομένου τους σε διακομιστές στην Αφρική.