Internet με ταχύτητα 1,4 Τerrabit το δευτερόλεπτο!

Η συνεργασία μεταξύ της British Telecom και της γαλλικής Alcatel Lucent φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο του Διαδικτύου. Ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από επιστήμονες της γαλλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Alcatel-Lucent και της βρετανικής BT εργάστηκε με αποτέλεσμα την ταχύτερη μετάδοση και λήψη δεδομένων μέσω internet, που έχει επιτευχθεί στα χρονικά, στην ιλιγγιώδη ταχύτητα του 1,4 Τerrabit το δευτερόλεπτο, αξιοποιώντας καλώδιο οπτικής ίνας, μήκους 410 χλμ. μεταξύ του ουρανοξύστη της ΒΤ στο Λονδίνο και του ερευνητικού κέντρου της ΒΤ στο Πανεπιστήμιο του Σάφολκ.. Πρόκειται για ταχύτητα περίπου 1 εκατομμύριο φορές πιο γρήγορα από τη μέση οικιακή σύνδεση των 2 Megabit.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, η συγκεκριμένη, ασύλληπτη ταχύτητα του τεστ, επετεύχθη σε πραγματικές και όχι εργαστηριακές συνθήκες, μέσω του υπάρχοντος δικτύου οπτικών ινών μεταξύ του Λονδίνου και του Ίπσουιτς, δηλαδή σε μια απόσταση 410 χιλιομέτρων. Η αξιοποίηση υπαρχόντων δικτύων οπτικών ινών από τους ερευνητές επιτρέπει στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να ικανοποιήσουν το πάγιο αίτημα των καταναλωτών για ταχύτερο Ιντερνετ, χωρίς την αντικατάσταση δικτύων.

Η ταχύτητα αυτή μετάδοσης δεδομένων θα επέτρεπε θεωρητικά στους χρήστες της να «κατεβάσουν» 44 κινηματογραφικές ταινίες υψηλής ανάλυσης σε ένα και μόνο δευτερόλεπτο, ενώ ο χρήστης θα μπορούσε να κατεβάσει το σύνολο των λημμάτων της Wikipedia στην αγγλική γλώσσα σε 0,006 δευτερόλεπτα.

Χρησιμοποιώντας νέο λογισμικό, με κωδική ονομασία Flexigrid, οι ερευνητές πέτυχαν να χωρέσουν πολλαπλές ταυτόχρονες μεταδόσεις δεδομένων σε ένα και μόνο δίκτυο. Το «εξωγήινο υπερδίκτυο» που δημιουργήθηκε, αποτελείτο από επτά παράλληλες συνδέσεις 200 γκιγκαμπίτ το δευτερόλεπτο η καθεμιά, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα κατά 42,5%, συγκρινόμενη με παλαιότερες προσπάθειες.

Φυσικά, θα περάσουν πολλά χρόνια έως ότου φανεί κάποια διαφορά στις συνδέσεις των νοικοκυριών, αλλά οι εταιρείες μπορούν με τις παρούσες υποδομές να “σηκώσουν” ανέξοδα, ακόμα ταχύτερες συνδέσεις και να εξυπηρετήσουν περισσότερα νοικοκυριά, τονίζει το δημοσίευμα του BBC.

Παρά το απίστευτο αυτό ρεκόρ, η Βρετανία παραμένει πολύ πίσω από άλλες χώρες σε ευρυζωνικές υπηρεσίες. Αδιαφιλονίκητος ηγέτης στον τομέα αναδεικνύεται η Νότια Κορέα, με τις υψηλότερες ταχύτητες Ιντερνετ στον κόσμο.
Αυτή την εβδομάδα στη Σεούλ, το υπουργείο Επιστημών ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη ασύρματου δικτύου 5G, κόστους 1,5 δισ. δολαρίων. Η τεχνολογία αυτή, που θα τεθεί σε λειτουργία σε έξι χρόνια, επιτρέπει συνδέσεις 1.000 φορές ταχύτερες από εκείνες του 4G.