Το iOS 8 πιθανότατα θα έχει ενσωματωμένο το Shazam

Την ενσωμάτωση μίας λειτουργίας αναγνώρισης μουσικών κομματιών στο επερχόμενο λειτουργικό σύστημα iOS 8, με τη συνεργασία της Shazam, ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες η Apple. Όπως δημοσιεύει το Bloomberg, η Apple σχεδιάζει το νέο λειτουργικό σύστημα iOS 8 να διαθέτει μία υπηρεσία αναγνώρισης μουσικών κομματιών, που θα συλλέγονται από τα ενσωματωμένα μικρόφωνα στις συσκευές iPhone και iPad. Στη συνέχεια, οι ήχοι που θα έχουν συλλεχθεί θα πηγαίνουν στο cloud για περαιτέρω επεξεργασία και τα αποτελέσματα της επεξεργασίας θα επιστρέφουν στον χρήστη.

Τα σχετικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η Apple συνεργάζεται στο συγκεκριμένο project με τη Shazam, η οποία διαθέτει ανάλογη τεχνογνωσία ενώ διαθέτει και εφαρμογές αναγνώρισης τραγουδιών.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η εμπλοκή του ψηφιακού βοηθού Siri, που μάλλον θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της ταυτοποίησης. Ο χρήστης θα μπορεί να ρωτά το Siri για την ταυτότητα του τραγουδιού και στη συνέχεια το iOS να χρησιμοποιεί δεδομένα για την αναζήτηση από εφαρμογές όπως το iTunes Radio ή άλλες μουσικές εφαρμογές.

Η Apple αναμένεται να κάνει μια προκαταρκτική παρουσίαση του επερχόμενου iOS 8 κατά τη διάρκεια του Worldwide Developers Conference που θα ξεκινήσει στις 2 Ιουνίου.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Yahoo, Marissa Mayer, φέρεται να ετοιμάζει πρόταση συνεργασίας προς την Apple για την αντικατάσταση της μηχανής αναζήτησης που χρησιμοποιεί η τελευταία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Recode, η διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo ετοιμάζει συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας προς την Apple. Η πρόταση θα αφορά την αντικατάσταση της μηχανής αναζήτησης που χρησιμοποιείται σήμερα από το πρόγραμμα περιήγησης Safari στις συσκευές iPhone και iPad, δηλαδή της μηχανής αναζήτησης της Google. Οι σχέσεις Yahoo και Apple είναι εδώ και χρόνια καλές με την Yahoo να είναι ήδη η default υπηρεσία στις εφαρμογές της Apple Stock και Weather. Αν καταφέρουν να γίνουν και η default μηχανή αναζήτησης στο iOS η εταιρεία θα έχει άμεσα αύξηση κερδών από διαφημιστές κάτι που η Mayer το θέλει όσο τίποτα άλλο. Ωστόσο, η προσπάθεια να αλλάξει η μηχανή αναζήτησης της Apple, δεν θα είναι εύκολη, αφού η Google πληρώνει στα πλαίσια της μεταξύ τους συμφωνίας ποσό ύψους ενός δισ. δολαρίων ανά έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον της Yahoo να εκθρονίσει τη μηχανή αναζήτησης της Google από το λειτουργικό σύστημα της Apple δεν είναι κάτι καινούργιο. Ανάλογη πρόταση φημολογείται ότι έγινε και πέρυσι στα πλαίσια γενικότερων συζητήσεων για τη συνεργασία ανάμεσα στις Yahoo και Apple.

Στο μεταξύ, η Wall Street Journal δημοσιοποίησε μια έκθεση αναφέροντας πως τόσο η Google όσο και η Apple προσπαθούν με κάθε τρόπο να δελεάσουν προγραμματιστές παιχνιδιών προκειμένου να αποκομίσουν αποκλειστικές συμφωνίες για επερχόμενους τίτλους. Φήμες για την συγκεκριμένη πολιτική είχαν ξεκινήσει πέρυσι με την αποκλειστικότητα της EA με την Apple για το Plants vs Zombies 2.

Η έκθεση αναφέρει πως οι συμφωνίες αυτές δεν έχουν να κάνουν με κάποιο χρηματικό αντίτιμο. Στις εταιρείες και προγραμματιστές παιχνιδιών προσφέρονται προνομιούχες θέσεις εμφάνισης του τίτλου όπως για παράδειγμα στην κατηγόρια Featured του App Store αλλά και αλλού.