Το Facebook είχε ένα θησαυρό 16 δισ. δολαρίων στα χέρια του και τον… πέταξε

Η ιστορία μας ξεκίνησε στα μέσα του 2009, όταν ο Brian Acton ήταν ένας μηχανικός λογισμικού που κανείς δεν ήθελε να προσλάβει. Αν και είχε δεκαετίες εμπειρίας σε εταιρείες όπως η Yahoo και η Apple, απορρίφθηκε από τα δύο μεγαλύτερα «αστέρια» του Ίντερνετ εκείνη την εποχή. Πρώτα το twitter είπε «όχι» το Μάιο της χρονιάς εκείνης και εν συνεχεία ήρθε η απόρριψη από το Facebook λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο.

Ήταν ο άνθρωπος που έφτιαξε την instant messaging εφαρμογή WhatsApp, την οποία το Facebook εξαγόρασε έναντι έναντι 16 δισ. δολαρίων. Ναι, καλά διαβάσατε: δεξαέξι δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πίσω στο 2009, όταν ο Acton διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να βρει δουλειά σε καμία από τις μεγάλες εταιρείες, αποφάσισε να κάνει κάτι δικό του. Συνεργάστηκε με ένα άλλο πρώην στέλεχος της Yahoo, τον Jan Koum, που βοήθησε στο «χτίσιμο» της WhatsApp, μιας εταιρείας που είναι σήμερα ο βασιλιάς του cloud-messaging.

Χθες, Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014, πέντε χρόνια αργότερα, το Facebook ανακοίνωσε την εξαγορά του WhatsApp, έναντι 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί για εξαγορά στη δεκάχρονη ιστορία του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο.

Από το συνολικό ποσό, τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να καταβληθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα 12 δισεκατομμύρια θα δοθούν μερισματικά σε μετοχές του Facebook. Το κοινωνικό δίκτυο σχεδιάζει επίσης να καταβάλει 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές στους ιδρυτές και τους υπαλλήλους του WhatsApp σε μια περίοδο τεσσάρων ετών μετά το κλείσιμο της επιχείρησης.

«Το WhatsApp πρόκειται να συνδέσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Υπηρεσίες που φθάνουν σ’ αυτό το επίπεδο έχουν μια απίστευτη τιμή» είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του Facebook, Μάρκ Ζούκεμπεργκ.

Σε ανακοίνωσή του το Facebook τονίζει πως «το WhatsApp έχει χτίσει μια κινητή υπηρεσία μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο, η οποία έχει ηγετική θέση και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα», επίσης επισημαίνει ότι η υπηρεσία έχει περισσότερους από 450 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, εκ των οποίων το 70 % είναι καθημερινά ενεργοί, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ανοίγουν έναν λογαριασμό κάθε μέρα. Ο όγκος των μηνυμάτων που αποστέλλονται μέσω του Facebook ισοδυναμεί με το «σύνολο του όγκου των SMS που αποστέλλονται από τους παγκόσμιους φορείς τηλεπικοινωνιών».

Η περίπτωση του Acton θεωρείται ότι θα μείνει στην ιστορία ως ένα παράδειγμα κακής τύχης, επιμονής και ανταμοιβής καθώς και μία υπόθεση που αναμένεται να απασχολήσει τους μάνατζερς που ασχολούνται με τη επιλογή προσωπικού.