Τι να περιμένουμε να δούμε στην ανάπτυξη των smartphones στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια;

Αυτό είναι ίσως δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια αφού οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα. Ωστόσο, ενώ περιμένουμε με ανυπομονησία, παρατηρώντας τις υπάρχουσες τάσεις μπορούμε να κάνουμε κάποιες εικασίες για το πού οδεύουν τα smartphones.

Augmented Reality (AR)

Ο όρος Augmented Reality (AR) ή αλλιώς «επαυξημένη πραγματικότητα» χρησιμοποιείται στο τομέα των υπολογιστών και αναφέρεται σε ό, τι αντιλαμβανόμαστε μέσα από τις αισθήσεις μας  ενισχυμένο από τις δυνατότητες ενός υπολογιστή, όπως ήχο, βίντεο, γραφικά και τα δεδομένα GPS. Με απλά λόγια, το AR παρέχει περισσότερες πληροφορίες στους χρήστες  συνδυάζοντας  ό, τι βλέπουμε στην πραγματική ζωή  με τα δεδομένα υπολογιστή. Έτσι για παράδειγμα, πιθανόν, χρησιμοποιώντας την κάμερα του τηλεφώνου σας,  να μπορείτε να εντοπίσετε το σημείο που βρίσκεστε και αυτομάτως να ενημερώνεστε για τις πλησιέστερες καφετέριες ή χώρους εστίασης.

 

Ευέλικτες οθόνες

Μπορεί σύντομα τα smartphones να είναι σε θέση να παρέχουν μια μεγαλύτερη οθόνη για να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες ή να παίξετε παιχνίδια, διατηρώντας παράλληλα ένα μέγεθος τσέπης. Οι οθόνες  θα μπορούν να διπλωθούν χάρη στην τεχνολογία Organic Light-Emitting Diode (OLED). Αυτές οι οθόνες σε πάχος χαρτιού μπορεί ακόμη να έχουν δύο πλευρές , έτσι ώστε να  μπορείτε να προβάλλεται τις φωτογραφίες ή τα βίντεο σε ένα φίλο σας από τη μία πλευρά, ενώ εσείς να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα την άλλη πλευρά.

 

Φωνιτικός Ελεγχος

Η ανάπτυξη  του φωνητικού ελέγχου στα Smartphones έχει  απασχολήσει αρκετές φορές τα  πρωτοσέλιδα. Ο φωνητικός έλεγχος χρησιμοποιείτε ήδη από τα Smartphones,  αν  και η λειτουργία αναγνώρισης φωνής είναι  λίγο αργή στην καλύτερη περίπτωση. Αρκετή έρευνα έχει γίνει για την ανάπτυξη αυτής της λειτουργίας.

Η Siri έχει προσθέσει το λιθαράκι της στην ανάπτυξη αυτή. Αντί να αναγνωρίζει εντολές μέσω ηχητικών κυμάτων όπως και τα περισσότερα συστήματα αναγνώρισης φωνής, η Siri ερμηνεύει το ύφος του λόγου και την σύνταξη. Αυτή η βελτίωση σε συνδυασμό με την αναγνώριση χειρονομιών μπορεί να φέρει την  διαπεραστικότητα σε ένα νέο επίπεδο για τα smartphones και τους χρηστών τους.

Ολογράμματα

Τα smartphones μπορεί να έχουν ήδη φτάσει στην κορυφή για την ανάλυση οθόνης  με την Apple «Retina Display», της οποίας η ανάλυση είναι πιο δυνατή από αυτή που μπορεί να αντιληφθεί το   ανθρώπινο μάτι. Ωστόσο,  πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση και ανάπτυξη.  Οι εταιρείες κάνουν τώρα τη μετάβαση από  το 2D  στο 3D. Ήδη κυκλοφορούν στην αγορά smartphones που έχουν πραγματοποιήσει την μετάβαση αυτή. Δεν αποκλείετε λοιπόν  να ανοίξει σύντομα ο δρόμος για την προβολή ολογραμμάτων.