Τα τηλέφωνα της Nokia ανήκουν πλέον στη Microsoft

Είναι πλέον γεγονός, ήρθε το τέλος για την Nokia. Η φινλανδική εταιρεία, τα κινητά τηλέφωνα της οποίας χρησιμοποιήσαν εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον πλανήτη εδώ και πολλά χρόνια, πούλησε τις συσκευές της στη Microsoft. Η συμφωνία με τον αμερικανό κολοσσό προβλέπει την πώληση της μονάδας κινητών τηλεφώνων και υπηρεσιών της Nokia. Η συμφωνία ανέρχεται σε 5,44 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει τη μεταβίβαση πλήθους πατεντών που έχει κατοχυρώσει η φινλανδική εταιρεία.

Παράλληλα, η πώληση θέτει τέλος στην παραγωγή όλων των φορητών συσκευών Nokia, ουσιαστικά «κλείνοντας» και επισήμως τον χαμένο αγώνα του άλλοτε πρωτοπόρου κολοσσού να κερδίσει την αγορά «έξυπνων» συσκευών, όπου κυριαρχούν πλέον Samsung και Apple.
Η κάποτε κραταιά εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο θα επικεντρώσει πλέον τις δραστηριότητές της στον τομέα των υπηρεσιών και των δικτύων, σε μία απόφαση που αποτελεί «την καλύτερη επιλογή για την πρόοδο, τόσο της Nokia, όσο και των μετόχων της», αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας Ρίστο Σιλάασμαα σε ανακοίνωσή του.
Η φινλανδική εταιρεία έχει συνεταιρισθεί από το 2011 με την Microsoft και χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft στη λειτουργία των κινητών της τηλεφώνων.
Άγνωστο πλέον πιο θα είναι το μέλλον της φινλανδικής εταιρείας. Πρόσφατα ο Τζόναθαν Μάρεϊ, τέως υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft και νυν της Warner Music, είπε ότι βλέπει ζοφερό το μέλλον της Nokia, θεωρώντας ότι το τελικό χτύπημα στη φινλανδική εταιρεία θα επέλθει από την oριστική «εισβολή» του αμερικανικού κολοσσού της βιομηχανίας λογισμικού και στο πεδίο του hardware. «Ο πιθανότερος επίλογος στην πολυτάραχη ιστορία της Νokia θα είναι η εξαγορά του ευμεγέθους χαρτοφυλακίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, του ανθρώπινου δυναμικού και γενικότερα της τεχνογνωσίας της φινλανδικής εταιρείας από τη Microsoft ίσως και των δικαιωμάτων για το εμπορικό της σήμα» έλεγε ο Μάρεϊ.
Σύμφωνα με τον Μάρεϊ, είναι βέβαιο ότι η Microsoft θα μετεξελιχθεί από παραγωγό λογισμικού σε κατασκευαστή έξυπνων κινητών και άλλων φορητών συσκευών στη θέση της Νokia, με βάση τις εκδόσεις του νέου λειτουργικού συστήματος Windows 8. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι στρατηγικές επιλογές της φινλανδικής εταιρείας εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυκλοφορία των Windows 8 θα αποτελέσει την ύστατη ευκαιρία ανάκαμψης για την άλλοτε κραταιά φινλανδική εταιρεία, ή απλώς το επισφράγισμα του τέλους της. Είναι ενδεικτικό ότι το μερίδιο της Nokia στην παγκόσμια αγορά έξυπνων κινητών ήταν πέρυσι 14% ενώ εφέτος έχει συρρικνωθεί στο 4%.
Στο μεταξύ, το πρώτο διαφημιστικό βίντεο της Nokia ως μέρος της Microsoft είναι γεγονός και παρουσιάσει την εταιρεία των Windows Phone ως το outsider στον κόσμο της σύγχρονης τεχνολογίας smartphones και tablets. Το concept της διαφημιστικής καμπάνιας έχει ως εξής: σε ένα κόσμο που όλα είναι άσπρα και μαύρα, η Nokia φέρνει το χρώμα στην ζωή όλων με τα Windows Phone 8 smartphones και tablets. Το χρώμα φέρνει και το σεξ και κάπως έτσι ένα Lumia smartphone και ενα Lumia tablet είναι η αιτία για να δημιουργηθούν κάποιες σχέσεις.