Ραγδαία η αύξηση της χρήσης mobile και web banking στην Ελλάδα

Μέσω Internet πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες εμπορικές και τραπεζικές συναλλαγές σήμερα στην Ελλάδα. Μάλιστα, τα στοιχεία για την εξέλιξη στη χρήση του mobile και του internet banking, δείχνουν ότι ο τρόπος συναλλαγών που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2012 υπήρχαν 1.597.000 εγγεγραμμένοι χρήστες στο mobile banking, τραπεζικοί πελάτες δηλαδή που μπορούσαν εάν το επιθυμούσαν να κάνουν συναλλαγές μέσω εφαρμογής mobile banking όπως αυτή έχει καθοριστεί από κάθε τράπεζα. Από αυτούς, μόλις οι 98.000 περίπου ήταν ενεργοποιημένοι πελάτες, δηλαδή χρησιμοποίησαν τελικά το mobile banking μια φορά σε ένα χρόνο.

Σε λιγότερο από 1,5 χρόνο η εικόνα άλλαξε ριζικά. Μάλιστα, στο τρίτο τρίμηνο του 2013, που είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι πελάτες στο mobile banking αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο περίπου και έφτασαν τους 2.580.534, οι ενεργοποιημένοι τους 208.000 και οι ενεργοί τραπεζικοί πελάτες ξεπέρασαν τους 144.000, με συνεχώς ανοδικές τάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2013 οι ενεργοί πελάτες αυξήθηκαν κατά 30%, με την αξία των εγχρήματων συναλλαγών να προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Παρόμοια είναι και τα μεγέθη στο internet banking, με τον αριθμό των ενεργών πελατών να παραμένει σταθερός στις 800.000 περίπου μεταξύ του πρώτου τρίμηνου του 2012 και του τρίτου τριμήνου του 2013. Η αξία όμως των εγχρήματων συναλλαγών αυξήθηκε περί τα 30 δισ. από περίπου 22 δισ. ευρώ στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Την ίδια στιγμή, οι μετρήσεις μέσω του SpeedTest, του ανεξάρτητου φορέα OOKLA, της πιο διαδεδομένης εφαρμογής μετρήσεων internet παγκοσμίως, δείχνουν ότι το πιο γρήγορο δίκτυο για mobile internet στην Ελλάδα, και 27% ταχύτερο από τον δεύτερο πάροχο, διαθέτει η COSMOTE. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, τα αποτελέσματα που προέκυψαν για την Ελλάδα βασίζονται σε 150.000 μετρήσεις που έγιναν από τους ίδιους τους χρήστες σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρόκειται για αποτελέσματα που αφορούν το μέσο όρο ταχύτητας downloading των μετρήσεων σε μηνιαία βάση, που πραγματοποιήθηκαν τους 6 τελευταίους μήνες.

Η διαφορά ταχύτητας σύμφωνα με το SpeedTest της OOKLA από τον 2ο πάροχο για το μήνα Μάρτιο είναι γύρω στο 50% (~14.4Mbps Vs. 9.6Mbps).