Νιγηριανός στη φυλακή για απάτη μέσω phishing σε βάρος φοιτητών

Ο 29χρονος Νιγηριανός Olajide Onikoyi, από το Μάντσεστερ, είχε πλουτίσει με αέρο κοπανιστό. Όπως αποδείχθηκε, ο νεαρός άνδρας ήταν ένα από τα πρόσωπα μιας εγκληματικής ομάδας που είχε σαν στόχο φοιτητές, στους οποίους απέστειλαν phishing emails καλώντας τους να ενημερώσουν τα στοιχεία τους.

Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να αποσπάσουν συνολικά 1,5 εκατ. δολάρια από τους Βρετανούς φοιτητές που τους εμπιστεύτηκαν.

Ο 29χρονος Onikoyi τελικά καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και εννέα μήνες φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο κύκλωμα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο νεαρός απέσπασε συνολικά 393.000 λίρες Αγγλίας από 238 θύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός φοιτητή από τον οποίο κατάφεραν να κλέψουν από τον λογαριασμό του 19.000 λίρες.

Όταν η Κεντρική Μονάδα Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Metropolitan police κατέσχεσε τους υπολογιστές του, βρήκαν μια συνομιλία που αποκάλυπτε ότι συνωμοτούσε με εγκληματίες στη Ρωσία, τη Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Φυσικά, ο 29χρονος δεν ήταν ο μόνος που καταδικάστηκε για αυτή την απάτη, οι αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει ορισμένους ακόμα ανθρώπους που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οι εταιρείες online ασφάλειας επισημαίνουν με ανακοινώσεις τους ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνετε κλικ σε συνδέσμους που περιέχουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα και αν το μήνυμα προέρχεται από κάποιον φίλο ή κάποια εταιρεία που συνεργάζεστε.