Κακό στα μάτια από την υπέρμετρη χρήση smartphones, tablets και υπολογιστών

Κακό στα μάτια και στην όραση μπορεί να προκαλέσει η υπέρμετρη χρήση των smartphones, των tablets και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με τα ευρήματα Βρετανών επιστημόνων. Οι οπτικοί δήλωσαν ότι οι άνθρωποι είναι τόσο εξαρτημένοι από τα smartphones που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ματιών τους και προειδοποίησαν ότι η κατάχρηση των ”έξυπνων” τηλεφώνων και άλλων συσκευών όπως υπολογιστές, tablets και τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βρετανία και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι κάτω των 25 ετών, οι νέοι σε ηλικία χρήστες ελέγχουν το έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο κατά μέσο όρο 32 φορές την ημέρα.

Την έρευνα διεξήγαγε ομάδα ανεξάρτητων οπτικών, σύμφωνα με τους οποίους, ένας νέος άνθρωπος περνάει περίπου επτά ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη (έξυπνου κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή – ταμπλέτα ή και επίπεδων τηλεοράσεων τελευταίας τεχνολογίας).

Στην έρευνα αποκαλύφθηκε επίσης ότι ποσοστό 55% των συμμετεχόντων αισθάνθηκαν ότι η έκταση του χρόνου που κοιτούν την οθόνη τούς επηρεάζει με κύριο πρόβλημα τη δυσφορία των ματιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι το 43% των ατόμων έως 25 ετών αισθάνονται πίεση και άγχος όταν δεν έχουν πρόσβαση στο έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο.

«Το μπλε φως που εκπέμπουν οι έξυπνες συσκευές είναι τοξικό για το πίσω μέρος των ματιών» δηλώνει στο BBC, ο οπτικός Andy Hepworth. «Σε βάθος χρόνου, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια. Το γεγονός ότι οι χρήστες έξυπνων συσκευών δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους συχνά σε συνδυασμό με το ότι φέρνουν τη συσκευή πολύ κοντά στο πρόσωπό τους, κουράζει τα μάτια» σημείωσε ο ίδιος και δήλωσε ότι πειράματα έχουν δείξει ότι η υπερέκθεση στο μπλε φως έχει τη δυνατότατα να μας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Οι οπτικοί δήλωσαν ότι αν και το ‘’καλό’’ μπλε φως (μπλε-θαλασσί) χρειάζεται για τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, εκτιμάται ότι η εκτεταμένη έκθεση σε μπλε χρώμα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και να διαταράξει τον ύπνο.

Ο Hepworth πρόσθεσε ότι αν και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει άμεση σχέση με τη δημιουργία προβλημάτων στα μάτια, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις στο εργαστήριο ότι δυνητικά μπορεί να συμβεί.
Καθώς δεν ανοιγοκλείνουμε συχνά τα μάτια και φέρνουμε πολύ κοντά μας τέτοιες συσκευές, οδηγούμαστε σε καταπόνηση των ματιών.

Από την πλευρά της, η οπτικός Αμάντα Σέιντ είπε ότι χρειάζεται τακτικός έλεγχος των οφθαλμών και διαλείμματα από τον υπολογιστή και τις έξυπνες συσκευές. Χαρακτηριστικά τόνισε σε δηλώσεις της: “Κάντε συχνά εξετάσεις στα μάτια σας και παράλληλα μεγάλα διαλείμματα καθώς χρησιμοποιείται έξυπνες συσκευές και υπολογιστές”.