Η Nokia επενδύει στο “έξυπνο” αυτοκίνητο!

Εκατό εκατομμύρια δολάρια ετοιμάζεται να επενδύσει η Nokia για την ανάπτυξη της smart-car τεχνολογίας.  Η Φινλανδική εταιρεία, μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του τμήματος συσκευών της Nokia από την Microsoft για 7 δισ. δολάρια, θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα επενδύοντας στην αγορά του αυτοκινήτου.

Η νέα επενδυτική προσπάθεια στρέφεται στις εταιρείες που προωθούν ιδέες γύρω από τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα και η χρηματοδότηση θα γίνει από το τμήμα επενδύσεων Nokia Growth Partners.

Ο τομέας των χαρτών Here της Nokia που βρίσκεται σε smartphones και tablets και απασχολεί περίπου 6.000 εργαζόμενους, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επένδυση αυτή.

O διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Rajeev Suri δήλωσε “Το πρόγραμμα χρηματοδότησης 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που ξεκινά σήμερα, τονίζει την πεποίθησή μας ότι τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πεδίο ανάπτυξης για το μέλλον”.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Apple και η Google, έχουν ήδη παρουσιάσει τις δικές τους προτάσεις για “έξυπνα” συστήματα ψυχαγωγίας και πλοήγησης που στοχεύουν να προσφέρουν ιδιότητες smartphone στα επερχόμενα μοντέλα αυτοκινήτων

Συγκεκριμένα η Apple πρόσφατα ανακοίνωσε την κυκλοφορία του CarPlay, μιας νέας πλατφόρμας που «μεταφέρει» όλες τις λειτουργίες του «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου του χρήστη στο αυτοκίνητό του. Το CarPlay «μεταφέρει» όλα τα εικονίδια και τις εφαρμογές ενός «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου με λογισμικού iOS της Apple στην κεντρική οθόνη του οχήματος. Εκεί, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει υπηρεσίες όπως χάρτες, ενώ παράλληλα μπορεί να πραγματοποιήσει κλήση, να στείλει γραπτό μήνυμα ή να ακούσει την αγαπημένη του μουσική.

Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ζητήσει πληροφορίες από τη Siri, τη φωνητική υπηρεσία της Apple για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα. Ήδη, το CarPlay είναι διαθέσιμο για δοκιμή από το κοινό σε μοντέλα της Φεράρι, της Μερσεντές και της Βόλβο στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης.