Επιστήμονες ανέπτυξαν ανιχνευτή ψεύδους στο Twitter

Έναν ανιχνευτή ψεύδους για τα κοινωνικά μέσα ανέπτυξαν οι επιστήμονες, ή μάλλον για την ακρίβεια, μία εφαρμογή η οποία μπορεί να εξακριβώσει αν ένα tweet είναι αληθές ή όχι.

Πρόκειται για την εφαρμή ονόματι «Φήμη», η οποία έχει πάρει το όνομά της από την ομώνυμη θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, γνωστή για τις διαδόσεις της και σύμφωνα με τους εμπνευστές της. Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να διαχωρίσει άμεσα μία αληθής πληροφορία από μία ψευδής σε 140 χαρακτήρες ή λιγότερους.

Η «Φήμη» θα έχει τη δυνατότητα να διαβαθμίζει τις διαδικτυακές αναρτήσεις σε τέσσερις κατηγορίες: σπέκουλα, όπου υπάρχει οικονομικό όφελος, διαπληκτισμός, παραπληροφόρηση, όπου ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται ακούσια και δυσπληροφόρηση, όπου ψευδείς πληροφορίες δημοσιεύονται με κακόβουλη ή εγκληματική πρόθεση. Στη συνέχεια θα αναζητά πηγές που μπορούν να διασταυρώσουν ή να αντικρούσουν την πληροφορία. Επιπλέον θα είναι σε θέση να παρακολουθεί την εξέλιξη μιας συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα, χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ώστε να διαπιστώνει αν η συζήτηση βασίζεται σε ψευδή ή αληθινά γεγονότα. Τα αποτελέσματα της διασταύρωσης θα εμφανίζονται στην οθόνη του χρήστη, ενημερώνοντας το κοινό, σε περίπτωση που αναφερθεί μία αναληθής πληροφορία..
Οι δημιουργοί της εφαρμογής πιστεύουν ότι το σύστημα θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στην αστυνομία και στις αρχές κατά τη διάρκεια των αναταραχών στο Λονδίνο το 2011. Χρήστες του twitter διέδωσαν ψευδώς ότι είχαν απελευθερωθεί ζώα από τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου και μέρη όπως το London Eye και το πολυκατάστημα Selfridges είχαν πυρποληθεί, φήμες που δημιούργησαν πανικό και προκάλεσαν σύγχυση στις αστυνομικές αρχές.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν, αναλύοντας σε «πραγματικό χρόνο» το κατά πόσο μία ανάρτηση που εμφανίζεται στα κοινωνικά μέσα είναι αληθής και ευελπιστούν ότι το σύστημά τους θα εμποδίσει κακόβουλες φήμες και ψευδείς αναρτήσεις μελλοντικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύστημα θα μπορεί να ελέγξει ταχύτατα πληροφορίες και να εντοπίσει τις πηγές τους. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε σε κυβερνήσεις, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, υπηρεσίες υγείας, δημοσιογράφους και εταιρείες να εντοπίζουν τις ψευδείς αναφορές.

Το σύστημα λειτουργεί αξιολογώντας την ποιότητα των πληροφοριών και τις πηγές τους, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε καταξιωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικούς της ενημέρωσης, ελέγχοντας παράλληλα για «bots» (προγράμματα, σχεδιασμένα να στέλνουν spam). Αναζητά επίσης το ιστορικό και το υπόβαθρο των χρηστών, με σκοπό να εντοπίζει λογαριασμούς Twitter που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες.
Την ίδια στιγμή, ένας ερευνητής το ΜΙΤ έχει αναπτύξει μία μέθοδο πρόβλεψης της συμπεριφοράς του πλήθους, μέσω δηλώσεων και σχολίων στο Twitter. Ειδικότερα, σύμφωνα με το MIT Technology Review, ο ερευνητής έχει αναλύσει τα tweets που σχετίζονται με το πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο, και ισχυρίζεται ότι η όλη αναταραχή που συνδέθηκε με το περιστατικό ήταν ξεκάθαρα προβλέψιμη, από αρκετές ημέρες πιο πριν.

Σύμφωνα με την έρευενα, η πρόβλεψη της συμπεριφοράς ενός πλήθους είναι δυνατή μέσω του εντοπισμού μίας καθοριστικής σημασίας «ένδειξης» εν μέσω του «θορύβου». Όπως επισημαίνει, αυτό είναι δυνατόν μέσω της «αλίευσης» tweets, με σκοπό τον εντοπισμό αναφορών σε μελλοντικά γεγονότα και στη συνέχεια της ανάλυσης των τάσεων (trends) που συνδέονται με αυτά.