Αντίο από τον Bill Gates, νέος CEO της Microsoft ο Ινδός Satya Nadella

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. όσοι παρακολουθούν τις επιχειρηματικές εξελίξεις ψυχανεμίζονταν εδώ και λίγες ημέρες ότι ο ινδικής καταγωγής Satya Nadella είναι ο νέος CEO της Micorosft, στη θέση του Steve Ballmer, ο οποίος είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι πρόκειται να αποσυρθεί εντός του 2014.

Την ίδια στιγμή, ο Bill Gates αποχωρεί από την θέση του προέδρου της εταιρείας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του συμβούλου τεχνολογίας. Σε μήνυμα του μέσω βίντεο και σχολιάζοντας την τοποθέτηση Nadella στο τιμόνι της εταιρείας που εκείνος ίδρυσε, ο Bill Gates δήλωσε ενθουσιασμένος γιατί ο νέος CEO του ζήτησε να εντείνει και πάλι την ενασχόλησή του με την ανάπτυξη νέων προϊόντων. «Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης δεν υπάρχει καλύτερος άνθρωπος να καθοδηγήσει την Microsoft από τον Satya Nadella», ανέφερε ο Bill Gates, ιδρυτής της Microsoft.

Ο Gates συνέχισε λέγοντας ότι «ο Satya είναι αποδεδειγμένα ηγέτης με ικανότητες μηχανικού, όραμα και τη δυνατότητα να φέρνει ανθρώπους κοντά. Το όραμά του για το πως η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί στον κόσμο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Microsoft καθώς εισέρχεται στο επόμενο κεφάλαιο καινοτομίας και ανάπτυξης».

«Η Microsoft είναι από αυτές τις λιγοστές εταιρείες που έχουν πραγματικά αλλάξει τον κόσμο μέσα από την τεχνολογία», δήλωσε ο από την πλευρά του ο Nadella. «Η ευκαιρία για την Microsoft είναι μεγάλη αλλά για να την εκμεταλλευτούμε πρέπει να επικεντρωθούμε καθαρά, να κινηθούμε γρήγορα και να συνεχίζουμε να μεταμορφωνόμαστε. Μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι να επιταχύνω τη δυνατότητα να φέρουμε καινοτόμα προϊόντα στους πελάτες μας πιο γρήγορα».

Ο 44χρονος Nadella εργάζεται στη Microsoft από το 1992 και κατείχε στην εταιρεία τη θέση του επικεφαλής του «Cloud and Enterprise» το οποίο ευθύνεται για τα αναπτυξιακά εργαλεία και τις πλατφόρμες της Microsoft. Ο Nadella γεννήθηκε στην Ινδία το 1967, αλλά μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου και σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός και διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί στη Sun Microsystems, ως μέλος στο προσωπικό τεχνολογίας. Στη Microsoft αρχικά εργάστηκε ως ανώτερος αντιπρόεδρος της of R&D στο τμήμα online πληροφοριών (Online Services Division) και ως αντιπρόεδρος του τμήματος Business Division της Microsoft. Αργότερα, έγινε πρόεδρος του τμήματος server και εργαλείων (Server and Tools Business) και καθοδήγησε τη μεταμόρφωση της εταιρείας και της τεχνολογικής της κουλτούρας, μεταβαίνοντας από τις υπηρεσίες πελατών σε cloud υποδομές και υπηρεσίες.
Από την πλευρά του, μετά τη απόσυρσή του, ο Bill Gates θα αναλάβει νέα καθήκοντα στο διοικητικό συμβούλιο ως Ιδρυτής και Σύμβουλος Τεχνολογίας στην Microsoft αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στην εταιρεία στηρίζοντας τον Nadella στη διαμόρφωση της τεχνολογίας και της κατεύθυνσης προϊόντων. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τίθεται ο John Thompson παραμένοντας ανεξάρτητος.