Ανοδος για τα Windows Phone, στάσιμα τα iOS και Android smartphones

Το λειτουργικό σύστημα Windows Phone ανέβασε το ποσοστό του στην αγορά το τρίτο τρίμηνο, ενώ τα iOS και Android παρέμειναν ως επί το πλείστον στάσιμα, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και αναλύσεων Canalys.

Οι αποστολές smartphones με Windows Phone αυξήθηκαν κατά 185%, στα 9,2 εκατομμύρια τεμάχια σε παγκόσμιο επίπεδο το τρίτο τρίμηνο. Αυτό επέτρεψε στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft να κατακτήσει ποσοστό 4% στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα οικονομικά κινητά τηλέφωνα όπως τα Nokia Lumia 520 και Lumia 521, που τρέχουν λειτουργικό Windows Phone, βοήθησαν σημαντικά για να αυξηθεί το ποσοστό.

Σε 19 χώρες, τα Windows Phone είναι το νούμερο δύο σε δημοτικότητα. Στην Φινλανδία, κατέχει το 39% της αγοράς ενώ άλλες χώρες που είναι η υπ. αριθμ. 2 πλατφόρμα είναι το Βιετνάμ (16%), Ιταλία (15%), Ταϊλάνδη (11%), Τουρκία (11%) και Ρωσία (8%).

Συνολικά, 250 εκατομμύρια συσκευές διατέθηκαν το τρίτο τρίμηνο, παρουσιάζοντας αύξηση 44% σε σχέση με το 2012. Η Samsung οδηγεί την παγκόσμια αγορά με ποσοστό 34% ενώ η Apple κατέχει ποσοστό 15%. Στις επόμενες τρεις θέσεις έχουμε τις Huawei, Lenovo και LG κατά σειρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Kantar Worldpanel ComTech, τα Windows Phone έχουν ισχυρή παρουσία ειδικά στην αγορά της Ιταλίας, αφού εκεί κατέχουν ποσοστό 15.6% στις πωλήσεις, ξεπερνώντας μάλιστα ακόμα και τις πωλήσεις των συσκευών iOS που κατέχουν το 10.6% της αγοράς.

Με την έλευση των νέων iPhone 5s και iPhone 5c, υπήρχε η αίσθηση ότι τα ποσοστά των άλλων λειτουργικών συστημάτων, όπως του Windows Phone θα πέσουν κατά την εορταστική περίοδο, λόγω της πίεσης που θα ασκούσαν οι νέες συσκευές της Apple, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Σύμφωνα με την Kantar, αυτό ήταν αναμενόμενο αφού το 5S είναι μία ανανεωμένη έκδοση υπάρχοντος μοντέλου και όχι ένα νέο. Από την άλλη, το 5C δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση, αφού ούτε αρκετά φθηνότερο είναι, ούτε αρκετά “iPhone”, για τους οπαδούς της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της Kantar, η αγορά της Ιαπωνίας ήταν αυτή με το εντυπωσιακότερο ποσοστό για τον Οκτώβριο, το οποίο έφθασε το 76,1%, μετά τη συμφωνία της Apple με την NTT Docomo, τον μεγαλύτερο πάροχο της χώρας.

Στις ΗΠΑ, η Apple έφθασε το 52,8% τον ίδιο μήνα, έναντι 35,9% που είχε το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Στην Ευρώπη οι τάσεις είναι μικτές και τα iPhone αντιμετωπίζουν προβλήματα, ειδικά σε χώρες που οι επιδοτήσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.