Το μέλλον ανήκει στις επιχειρήσεις ανάπτυξης applications

Ραγδαία αναμένεται να είναι η άνοδος των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ως αντικείμενό τους τη δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, tablets, smart –tvs. Επιπρόσθετα, εκτιμάται ότι η αύξηση των οικονομικών μεγεθών θα συνοδευτεί και από την προσφορά χιλιάδων νέες θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που εκπόνησε η Cigaom για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται ότι η «app economy» (οικονομία των εφαρμογών την επόμενη 5ετία έχει τη δυνατότητα της δημιουργίας 3 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.
Πιο αναλυτικά, η έκθεση της Cigaom αναφέρει ότι το 2013 απασχολούνταν 1.8 εκατομμύρια άνθρωποι από τους οποίους 800.000 στο χώρο του marketing και της υποστήριξης ενώ όσοι ασχολούνταν με τη δημιουργία των εφαρμογών ανέρχονται σε 1 εκατ. Το 2018 αναμένεται οι προγραμματιστές εφαρμογών να αυξηθούν κατά 1.7 εκατομμύρια.
Επιπλέον, οι θέσεις που θα δημιουργηθούν στον τομέα της υποστήριξης εκτιμάται ότι θα εκτοξευτούν από τις 800 χιλιάδες στα 2.1 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν το 39% θα αφορά θέσεις εργασίας σε μικρές ανεξάρτητες εταιρίες, το 37% των θέσεων θα αφορά τις μεγάλες εταιρείες, ενώ κατά 24% θα αυξηθούν οι θέσεις σε εταιρείες που αναθέτουν στο προσωπικό της τη δημιουργία εφαρμογών (in-house developers).

Μέχρι το 2018 αναμένεται να υπάρχουν 2,7 εκατ. σχεδιαστές εφαρμογών και 2,1 εκατ. στελέχη στο μάρκετινγκ και τον ευρύτερο τομέα υποστήριξης. Σήμερα, πάντως, 28 από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που ξεχωρίζουν στην αγορά των applications έχουν δημιουργήσει τις 40 από τις 100 πιο πετυχημένες εφαρμογές τόσο στην Ε.Ε. όσο και τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με άλλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καταστεί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στον τομέα των applications μέχρι το 2018 με τα έσοδα στην αγορά των apps να εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 63 δισ. ευρώ.
Πάντως τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι εργάζονται στον τομέα της δημιουργίας των εφαρμογών είναι στην πλειονότητά τους άνδρες ενώ οι αμοιβές των προγραμματιστών ανέρχονται στα 50.000 ευρώ ετησίως. Ο λόγος για τον οποίο αναμένεται να αυξηθούν οι συνολικές θέσεις εργασίας κατά 166% αποδίδεται στην αύξηση των χρημάτων που αναμένεται να δαπανήσουν τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι διαφημιστές και οι εταιρείες.
Βάσει της έρευνας της Cigaom, το 2013 δαπανήθηκαν στην ΕΕ 6.1 δις ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 30% των παγκόσμιων δαπανών. Το 2018 αναμένεται να δαπανηθούν για τις εφαρμογές στην ΕΕ 18.7 δις ευρώ. Με λίγα λόγια αναμένεται αύξηση των δαπανών κατά 206 ποσοστιαίες μονάδες.
Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της «οικονομίας των εφαρμογών» η έρευνα αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι τα συνολικά έσοδα για τις εταιρείες του χώρου ανήλθαν σε 17.5 δις ευρώ και το ποσό αυτό αναμένεται το 2018 να αυξηθεί κατά 47,5 δις φθάνοντας τα 63 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Νέλι Κρους αρμόδια Ψηφιακών Θεμάτων, βάσει των σημερινών δεδομένων στον κλάδο των apps τα έσοδα ανέρχονται, σε ετήσια βάση, στα 17,5 δισ. ευρώ εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και απασχολούνται ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι για τη δημιουργία εφαρμογών και 800.000 άτομα στο μάρκετινγκ και στον τομέα παροχής υπηρεσιών υποστήριξης.