Hackers (και όχι μόνο) κατά του bitcoin

Γενικευμένη επίθεσης από hackers που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν ψεύτικες συναλλαγές, εκμεταλλευόμενοι ένα τρωτό σημείο στον σχεδιασμό του εικονικού νομίσματος Bitcoin έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες σημαντικά προβλήματα στην online ειικονική οικονομία. Όπως μεταδίδεται, τρία online ανταλλακτήρια έχουν σταματήσει τις μετατροπές από bitcoins σε «πραγματικά» χρήματα, λόγω του συγκεκριμένου φαινομένου. Η αξία του Bitcoin έχει σημειώσει σημαντική πτώση λόγω της επίθεσης, καθώς στις 5 Φεβρουαρίου βρισκόταν στα 926 δολάρια και χθες είχε πέσει στα 530 στο MtGox (ένα από τα προαναφερθέντα ανταλλακτήρια). Σε παύση των «αναλήψεων» έχουν προβεί επίσης το Bitstamp (Σλοβενία) και το BTC-e (Βουλγαρία).

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Ελλάδας προχωρά σε ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση εικονικών νομισμάτων όπως το Bitcoin – συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου απώλειας χρημάτων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ εικονικά νομίσματα μπορείτε να αγοράσετε απευθείας από κάποιον που τα κατέχει ή μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής. Συνήθως οι πλατφόρμες αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθμιση. Ορισμένες πλατφόρμες ανταλλαγής έπαυσαν να λειτουργούν ή κατάρρευσαν – σε μερικές περιπτώσεις λόγω παραβίασής τους από τρίτους. Υπάρχουν  περιπτώσεις καταναλωτών, οι οποίοι έχασαν οριστικά σημαντικά χρηματικά ποσά που «τηρούσαν» στις εν λόγω πλατφόρμες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πλατφόρμες ανταλλαγής δεν είναι τράπεζες, οι οποίες τηρούν τα εικονικά νομίσματα υπό μορφή καταθέσεων. Εάν μια πλατφόρμα ανταλλαγής χάσει χρήματα ή καταρρεύσει, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη νομική προστασία –για παράδειγμα, κάποιο σύστημα εγγύησης καταθέσεων– η οποία να καλύπτει τις ζημίες από τυχόν απώλεια κεφαλαίων που διατηρούνταν στην πλατφόρμα ανταλλαγής, ακόμα και αν η πλατφόρμα ανταλλαγής είναι καταχωρισμένη σε μητρώο κάποιας εθνικής αρχής.

Επίσης, όταν αγοράσετε εικονικό νόμισμα, αυτό αποθηκεύεται σε ένα «ψηφιακό πορτοφόλι», σε έναν επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή ή σε ένα «έξυπνο τηλέφωνο» (smart phone). Πρόσβαση στα ψηφιακά πορτοφόλια παρέχεται με ένα δημόσιο κλειδί και ένα ιδιωτικό κλειδί ή συνθηματικό κωδικό. Ωστόσο, τα ψηφιακά πορτοφόλια δεν είναι απαραβίαστα έναντι των hackers. Επομένως, όπως συμβαίνει και με τα συμβατικά πορτοφόλια, μπορεί να σας κλέψουν χρήματα μέσα από αυτά. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καταναλωτών, οι οποίοι έχασαν εικονικά νομίσματα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, οι δε προοπτικές ανάκτησής τους είναι ελάχιστες. Επιπλέον, εάν χάσετε το κλειδί ή τον συνθηματικό κωδικό πρόσβασης στο ψηφιακό πορτοφόλι σας, μπορεί να χάσετε για πάντα το εικονικό νόμισμά σας. Δεν υπάρχουν κεντρικές υπηρεσίες καταχώρισης συνθηματικών κωδικών ή έκδοσης συνθηματικών κωδικών αντικατάστασης.

Παράλληλα, η τιμή των Bitcoin και άλλων εικονικών νομισμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό παρότρυνε μερικούς καταναλωτές να επενδύσουν σε αυτά. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αξία των εικονικών νομισμάτων υπήρξε ιδιαίτερα ευμετάβλητη και μπορεί να σημειώσει εύκολα πτώση όπως και άνοδο. Εάν η απήχηση ενός συγκεκριμένου εικονικού νομίσματος μειωθεί, για παράδειγμα επειδή ένα άλλο εικονικό νόμισμα έγινε πιο δημοφιλές, είναι πολύ πιθανό η αξία του να μειωθεί σημαντικά και μόνιμα. Εάν αγοράζετε εικονικά νομίσματα για να τα χρησιμοποιήσετε ως μέσο πληρωμής, εκτίθεστε στη μεταβλητότητα της τιμής των νομισμάτων αυτών: σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τα χρήματα που πληρώνονται σε έναν παραδοσιακό τραπεζικό λογαριασμό ή έναν λογαριασμό πληρωμών εκπεφρασμένο σε «επίσημο» νόμισμα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η αξία των κεφαλαίων σας σε εικονικό νόμισμα θα παραμείνει σχετικά σταθερή.

Και καταλήγει η ανακοίνωση της ΤτΕ ως εξής: «Εάν αγοράζετε εικονικά νομίσματα, συνιστούμε να γνωρίζετε πλήρως και να κατανοείτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε «πραγματικά» χρήματα, εφόσον δεν «έχετε το περιθώριο» να τα χάσετε. Πρέπει επίσης να επιδεικνύετε με το ψηφιακό πορτοφόλι σας την ίδια προσοχή που επιδεικνύετε με το συμβατικό πορτοφόλι ή την τσάντα σας. Δεν πρέπει να διατηρείτε σε αυτό μεγάλα χρηματικά ποσά για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να μεριμνάτε για την ασφάλεια και την προστασία του. Πρέπει επίσης να ενημερώνεστε σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το επιχειρηματικό πρότυπο, τη διαφάνεια των πλατφορμών ανταλλαγής και τον τρόπο με τον οποίο το ευρύτερο κοινό αντιλαμβάνεται τις πλατφόρμες ανταλλαγής που ενδέχεται να χρησιμοποιήσετε».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή συνελήφθη για ξέπλυμα χρημάτων στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης ο 24χρονος Τσάρλι Σρεμ, ένας εκ των πλέον επιφανών υποστηρικτών της καθιέρωσης του διαδικτυακού νομίσματος, Bitcoin. Ο Σρεμ συνελήφθη κατόπιν έρευνας της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), καθώς κατηγορείται ότι, μαζί με συνεργό του, χρησιμοποίησαν bitcoins για να «ξεπλύνουν» χρήματα από πωλήσεις ναρκωτικών που σχετίζονταν με τη διαβόητη online αγορά Silk Road (η λειτουργία του τερματίστηκε κατόπιν επέμβασης των αρχών τον Οκτώβριο).

Σημειώνεται ότι ο Σρεμ ήταν αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Bitcoin (Bitcoin Foundation), που έχει ως στόχο την καθιέρωση/ ευρεία αποδοχή του διαδικτυακού νομίσματος, και διευθύνων σύμβουλος, συνιδρυτής και επιβλέπων του ανταλλακτηρίου BitInstant.com.