email : Πόσο ασφαλές είναι τελικά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο;

Το email είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς υπηρεσίες του Διαδικτύου προσφέροντας οικονομική, ταχύτατη και αξιόπιστη επικοινωνία με εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο οι χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας, καθώς η ευρύτατη διάδοσή του και χρήση του το καθιστούν μια από τις πιο ευάλωτες υπηρεσίες του Διαδικτύου απέναντι σε κακόβουλους χρήστες.

Στην πρόσφατη Διάσκεψη Ειδικών των Τεχνολογιών Τεχνολογιών και Επικοινωνίας που έλαβε χώρα στην Κολωνία (10 -14 Φεβρουαρίου) οι ειδικοί έδειξαν πόσο εύκολο είναι να σπάσει κανείς κωδικούς ασφαλείας στα email. Απαιτείται προσοχή αλλά και σωστή διαχείριση των δεδομένων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χρήστες του διαδικτύου είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Πολλοί είναι καχύποπτοι όταν δέχονται μηνύματα «spam», ή ξέρουν τί είναι οι «ιοί» και πώς να τους αποφύγουν.

Παρόλα αυτά, μαζί με την εξέλιξη της διαδικτυακής τεχνολογίας εξελίσσονται και οι μέθοδοι επιθέσεων από τους επιτήδειους του Internet.

«Ως hackers, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιο πρόγραμμα είναι εγκατεστημένο στον εκάστοτε διακομιστή καθώς και ποια είναι η ηλεκτρονική του διεύθυνση», εξηγούν οι ειδικοί. Με τον τρόπο αυτό, στέλνοντας ψεύτικα email σε τυχαίες διευθύνσεις, οι hackers μπορούν να εισχωρήσουν σε έναν ξένο εσωτερικό διακομιστή αλληλογραφίας και να αντλήσουν στοιχεία.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μάθουν διευθύνσεις των τειχών προστασίας (firewalls), των φίλτρων που χρησιμοποιούνται στα email και ούτω καθεξής. Μπορώ επίσης να καταλάβουν για ποια συγκεκριμένα προϊόντα πρόκειται καθώς και ποια έκδοση είναι εγκατεστημένη. Όλα αυτά τα δεδομένα με βοηθούν στο σχεδιασμό της επίθεσής τους.

Παράλληλα, ένας άλλος τρόπος πρόσβασης σε προσωπικά στοιχεία είναι μέσω links που στέλνονται με ένα υποτιθέμενο προσωπικό email σε συγκεκριμένο παραλήπτη. Έτσι πολλοί κάνουν κλικ στη συγκεκριμένη επικίνδυνη ιστοσελίδα. Η σελίδα αυτή είναι όμως ψεύτικη. Κάνοντας κλικ εκεί, οι hackers έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα φίλτρα που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε διακομιστής.
Οι ειδικοί στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας λένε ότι ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα χρήστη και τους ίδιους κωδικούς ασφαλείας για προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς. Με τον τρόπο αυτό η «τεμπελιά» τους να αποστηθίσουν περισσότερους, πολύπλοκους κωδικούς τους αφήνει έκθετους σε ενδεχόμενες επιθέσεις χάκερ.