Φακούς επαφής για διαβητικούς αναπτύσσει η Google

Τη συμμετοχή της σε ένα project με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από διαβήτη, ανακοίνωσε η Google, η οποία αναπτύσσει πρωτοποριακούς φακούς επαφής οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης του ασθενή.

Η συσκευή περιλαμβάνει ένα μικροσκοπικό ασύρματο «τσιπ», μια αντένα και ένα εξίσου μικροσκοπικό αισθητήρα μέτρησης της γλυκόζης, που είναι ενσωματωμένος ανάμεσα στα δύο στρώματα του υλικού του φακού. Αυτοί οι «έξυπνοι» φακοί θα χρησιμοποιούν ασύρματους μικροεπεξεργαστές με αισθητήρες γλυκόζης, λαμβάνοντας δεδομένα από τα δάκρυα του χρήστη. Η νέα τεχνολογία κάνει τη σχετική μέτρηση στα δάκρυα αντί για το αίμα, όπως συνήθως συμβαίνει μέχρι σήμερα (με τρύπημα του δάχτυλου). Οι «έξυπνοι» φακοί επιτρέπουν μάλιστα μια σχεδόν συνεχή μέτρηση της γλυκόζης ανά δευτερόλεπτο.

Οι πρωτότυποι φακοί παρουσιάστηκαν την προηγούμενη Πέμπτη και έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μία μέτρηση ανά δευτερόλεπτο.

Η αμερικανική εταιρία ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, ότι εργάζεται ώστε να προσθέσει στον «έξυπνο» φακό πολύ μικρά λαμπάκια τύπου LED, που θα ανάβουν και θα προειδοποιούν τον ασθενή ότι το σάκχαρο (γλυκόζη) πέρασε ένα όριο. Πάντως η Google διευκρίνισε ότι «χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά», εωσότου η νέα ιατρική τεχνολογία είναι έτοιμη για ευρεία χρήση.

Οι Brian Otis και Babak Parviz, υπεύθυνοι του project, σχολίασαν σχετικά: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά μετά από κάθε κλινική μελέτη, βελτιώνουμε όλο και περισσότερο τον πρωτότυπο φακό. Απώτερος σκοπός είναι κάποια μέρα να βελτιώσουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι με διαβήτη διαχειρίζονται την ασθένειά τους.”

Πάντως, οι ερευνητές της εταιρείας έχουν ήδη κάνει μια σειρά από κλινικές δοκιμές και βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης του πρωτοτύπου των φακών.

Η Google έχει ήδη αρχίσει συνομιλίες με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ώστε να εισάγει τους φακούς στην αγορά, ενώ αναμένεται να αναζητήσει και συνεργάτες με εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Η εμπορική προώθηση των φακών αναμένεται να γίνει σε συνεργασία με συνεταίρους που έχουν εμπειρία από φαρμακευτικά-ιατρικά προϊόντα. Παράλληλα, η εταιρία προτίθεται να αναπτύξει ειδικές εφαρμογές λογισμικού (apps), έτσι ώστε οι μετρήσεις σακχάρου από τους «έξυπνους» φακούς να είναι άμεσα διαθέσιμες τόσο στους ασθενείς, όσο και στους γιατρούς τους.

«Πάντοτε μας έλεγαν ότι τα project μας έχουν σκοπό το κέρδος ή τον εντυπωσιασμό, όμως μετά τις ανακοινώσεις της Διεθνής Ένωσης Διαβητικών ότι ο κόσμος “χάνει τη μάχη” εναντίον του διαβήτη, πιστεύουμε ότι άξιζε να προσπαθήσουμε», αναφέρουν οι Otis και Parviz.

Πολλές εταιρείες διεθνώς διαβλέπουν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο συνεχώς ανερχόμενο πεδίο των ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται πάνω στο σώμα, ιδίως εκείνων που έχουν σχέση με την υγεία.

Η ζήτηση των καταναλωτών για τέτοιες ηλεκτρονικές ιατρικές συσκευές που φοριούνται αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα στο μέλλον, όπως άλλωστε φάνηκε και στην πρόσφατη έκθεση του Λας Βέγκας, και η Google δηλώνει δυναμικά παρούσα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται ότι θα πάσχει από τη νόσο έως το 2035. Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν κατά τακτικά χρονικά διαστήματα το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους, καθώς μια απότομη άνοδος ή πτώση του μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.