Το Facebook αναμένεται να χάσει το 80% των χρηστών του έως το 2017

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε μία νέα έρευνα του γνωστού αμερικανικού πανεπιστημίου Princeton για το πιο διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook. Σύμφωνα με την έρευνα, αν και η δημοφιλία του Facebook ανεβαίνει συνεχώς και κερδίζει νέους χρήστες, η έρευνα δείχνει ότι μέχρι το 2017 (δηλαδή μέσα σε μόλις 3 χρόνια), το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο θα έχει χάσει το 80% των χρηστών του.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι μελετητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο ανάλυσης του τρόπου που εξελίσσονται και τελικά εκλείπουν οι επιδημίες. Βάσει αυτού, όπως εκτιμούν οι ερευνητές του του Τμήματος Μηχανολογίας και Αεροδιαστημικής μηχανικής, σε εργασία στην οποία χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο, το Facebook μέχρι το 2017 θα έχει χάσει όντως το 80% των χρηστών του.

Συγκεκριμένα,  οι ερευνητές του Princeton εφάρμοσαν το μοντέλο της υιοθέτησης και της εγκατάλειψης της δυναμικής, χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό τύπο με βάση τα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής της Google. Ακολουθώντας το επιδημιολογικό μοντέλο με βάση το οποίο προβλέπεται ή ανιχνεύεται η ανάπτυξη μίας επιδημίας, οι ερευνητές κατέληξαν στα παρακάτω αποτελέσματα.

Αρχικά, οι ερευνητές εξέτασαν την υπόθεση του MySpace, λόγω της μεγάλης του απήχησης, για να δείξουν όλο τον κύκλο ζωής του από την άνοδό του έως την πτώση του. Έπειτα ακολούθησαν την ίδια διαδικασία και για το Facebook, ανακαλύπτοντας ότι θα έχει μία ελεύθερη πτώση μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές του τμήματος Μηχανολογίας και Αεροδιαστημικής Μηχανικής τονίζουν πως μοντέλα των επιδημιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουμε την μαζική αποδοχή και υποθέτουν πως η “ανάρρωση” απαιτεί την επαφή με “μη νοσούντα” άτομα, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι οι μη χρήστες του Facebook.

“Με επιδημιολογικά μοντέλα περιγράψαμε επιτυχώς πως οι ιδέες, όπως και οι ασθένειες μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων πριν τελικά εξαφανιστούν” κατέληξαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είχαμε πρόσφατα γράψει, πάνω από 11 εκατομμύρια έφηβοι και φοιτητές έχουν εγκαταλείψει το Facebook από το 2011, σύμφωνα με μελέτη της iStrategy Labs. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι νέοι εγκαταλείπουν το κοινωνικό δίκτυο για να στραφούν σε εφαρμογές όπως το Twiter, Instagram, Snapchat, Tumblr κι όχι μόνο.

Το Facebook έχει 4.292.080 λιγότερους χρήστες σε ηλικία γυμνασίου και 6.948.848 λιγότερους χρήστες σε ηλικία πανεπιστημίου σε σχέση με το 2011.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε οι έφηβοι απομακρύνονται από το Facebook επειδή μοιράζονται στις σελίδες του με τους φίλους τους πολλά περισσότερα από αυτά που θα ήθελαν να δουν οι γονείς τους όταν κι αυτοί διατηρούν προφίλ.

Βάσει της μελέτης φάνηκε ότι στρέφονται στο Twitter και σε υπηρεσίες, όπως το Snapchat, με τους αριθμούς να αυξάνονται συνεχώς, όπου εκεί μοιράζονται περισσότερες προσωπικές πληροφορίες από ό,τι μοιράζονταν ποτέ ξανά.