Το πρωτοποριακό Project Tango παρουσίασε η Google

Το Project Tango, το οποίο στοχεύει στη χαρτογράφηση και augmented reality παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η Google. Πρόκειται για ένα τηλέφωνο με οθόνη 5 ιντσών με ειδικό υλικό και λογισμικό που εκμεταλλεύεται την 3D κίνηση της συσκευής ενώ παράλληλα δημιουργεί έναν χάρτη του γύρω περιβάλλοντος. Το Project Tango έχει σχεδιαστεί σε κινητά με διπλές κάμερες στο πίσω μέρος τους, μια 4MPκαι μία με αισθητήρα κίνησης ώστε να γίνεται σωστός υπολογισμός του βάθους στο χώρο και 2 επεξεργαστές εικόνας.

Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στο σύστημα να μπορεί να μετρήσει και να χαρτογραφήσει τρισδιάστατα το χώρο τριγύρω μας. Οι αισθητήρες επιτρέπουν την πραγματοποίηση χιλιάδων 3D μετρήσεων το δευτερόλεπτο, αναβαθμίζοντας τη θέση και προσανατολισμό της συσκευής σε πραγματικό χρόνο, συνδυάζοντας τα δεδομένα σε ένα μοναδικό 3D μοντέλου του χώρου.

Πίσω από το Project Tango βρίσκεται η ομάδα ATAP (Advanced Technology and Projects) της Google η οποία κατασκεύασε το πειραματικό smartphone. Η ίδια ομάδα βρίσκεται πίσω και από το Project Ara, το σχέδιο να φέρει ένα συναρμολογούμενο κινητό τηλέφωνο στην αγορά.

Η προφανής χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι η χαρτογράφηση εσωτερικών χώρων για περαιτέρω βοήθεια στην πλοήγηση και κυρίως για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Τέλος θα βελτιωθούν πάρα πολύ οι εφαρμογές augmented reality. Η Google κατασκεύασε 200 Tango συσκευές και τις έχει δώσει σε developers για περαιτέρω ιδέες.

Η Google επιθυμεί τη δημιουργία νέων εμπειριών με τα smartphones και γι’ αυτό προτίθεται τον επόμενο μήνα να διαθέσει τη συσκευή σε επιλεγμένους προγραμματιστές. Στόχος της εταιρείας είναι οι χρήστες να ξεφύγουν από τα στενά όρια της οθόνης και να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τον εξωτερικό χώρο, φέρνοντας αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες στο προσκήνιο. Μέσα στη χρονιά η Google και η ομάδα ATAP αναμένεται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα σχέδια τους και ειδικά μετά τις πρώτες δημιουργίες των προγραμματιστών.