Το (αόρατο) κράνος ποδηλάτου που μοιάζει με… φουλάρι

Μοιάζει με φουλάρι, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για κράνος ποδηλάτη. Ο λόγος για το Hovding, το πρώτο αόρατο «κράνος» που λειτουργεί ως αερόσακος και προστατεύει τους αναβάτες ποδηλάτων σε περίπτωση πτώσης. Σχεδιασμένο από δύο γυναίκες, την Ανα Χάουπτ και την Τερέζα Ολστιν στο Μάλμο της Σουηδίας, δεν θα μπορούσε παρά να συνδυάζει διακριτικότητα, ασφάλεια και στιλ.

Το Hovding διαθέτει αισθητήρες που καταγράφουν την κίνηση του ποδηλάτου. Οταν οι αισθητήρες δώσουν «σήμα» για απότομη αλλαγή ταχύτητας ή απότομη κλίση του ποδηλάτου, ενεργοποιείται ο αερόσακος, ο οποίος με τη σειρά του ανοίγει και «αγκαλιάζει» το κρανίο προστατεύοντάς από μια πιθανή πρόσκρουση στο έδαφος ή οπουδήποτε αλλού.

Ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να ανοίξει ο αερόσακος δεν ξεπερνά το ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι το κεφάλι του αναβάτη δεν θα χτυπήσει σε περίπτωση ατυχήματος. Λειτουργεί με ενσωματωμένη μπαταρία, η οποία φορτίζει με έναν απλό USB φορτιστή και προσφέρει αυτονομία 18 ωρών, ενώ ειδοποιεί τον χρήστη για τυχόν χαμηλή στάθμη.

Το νέο αυτό είδος κράνους φέρει την πιστοποίηση CE, πράγμα που σημαίνει ότι πληροί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με ελέγχους που πραγματοποίησε η σουηδική ασφαλιστική εταιρία Folksam σε δεκατρία από τα πιο κοινά κράνη ποδηλάτων της αγοράς, αποδείχτηκε ότι το Hovding προσφέρει τρεις φορές πιο αποτελεσματική απορρόφηση κραδασμών από οποιοδήποτε άλλο κράνος. Πίσω από τη δημιουργία του άλλωστε κρύβονται επτά χρόνια ερευνών σε συνεργασία με ειδικούς σε θέματα τραυματισμών στο κεφάλι από ποδήλατα, τεχνολογίας αερόσακων και μαθηματικών, καθώς επίσης και δεκάδες crash tests.