Τα ηλιακά πάνελ θέλουν ροκ για να αποδώσουν!

Ως γνωστό, τα φυτά ανταποκρίνονται στη μουσική. Τώρα, γίνεται γνωστό ότι ανταποκρίνονται και οι… λογαριασμοί! Νέα έρευνα απέδειξε ότι όταν ακούγεται ποπ και ροκ μουσική κοντά στα ηλιακά πάνελ, τότε αυτά έχουν καλύτερη απόδοση, σε ποσοστό ώς και 40%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υψηλές συχνότητες που χαρακτηρίζουν αυτά τα είδη της μουσικής προκαλούν δονήσεις που αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας από τις ηλιακές κυψέλες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο «Queen Mary» και το Imperial College του Λονδίνου ανέπτυξαν δισεκατομμύρια μικροσκοπικές ράβδους από οξείδιο του ψευδαργύρου και στη συνέχεια τις κάλυψαν με ένα ενεργό πολυμερές για τη δημιουργία μιας συσκευής που μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρισμό. Εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερες ιδιότητες του υλικού αυτού, κατάφεραν να δείξουν ότι επίπεδα ήχου που ήταν μόλις 75 ντεσιμπέλ -ήχος αντίστοιχος με αυτόν που κάνει ένας εκτυπωτής γραφείου- ήταν ικανά να βελτιώσουν σημαντικά την επίδοση των ηλιακών πάνελ.

Στο παρελθόν είχε αποδειχθεί ότι η εφαρμογή πίεσης ή βάρους σε υλικά φτιαγμένα από οξείδιο του ψευδαργύρου θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων βολτ (πιεζοηλεκτρική επίδραση). Ωστόσο το αποτέλεσμα αυτών των πιεζοηλεκτρικών βολτ στην απόδοση των ηλιακών πάνελ δεν είχαν τύχει ιδιαίτερης προσοχής.