Σε λίγες μέρες η Microsoft παρουσιάζει τις νέες ταμπλέτες Surface

H Microsoft μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στο χώρο hardware. Με μία λιτή πρόσκληση, η Microsoft έχει προγραμματίσει την παρουσίαση του νέου Surface Mini tablet στις 20 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, σε ένα κλειστό event μόνο για δημοσιογράφους.

Το Surface 2 είναι ο απόγονος του Surface RT, του πρώτου tablet στην αγορά που έτρεχε την RT έκδοση των Windows 8. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ποιοτικό tablet, κατασκευασμένο από μαγνήσιο με διαστάσεις αντίστοιχες με αυτές των Android tablet που φορούν 10άρα οθόνη.

Ο αντίπαλος του iPad Mini 2 και των Android mini tablets είναι πλέον έτοιμος να βγει στην επιφάνεια και να μάθουμε επιτέλους τι ετοίμαζε η Microsoft όλους αυτούς τους μήνες. Αν και δε γνωρίζουμε πολλά ακόμη, το νέο Microsoft Surface Mini θα είναι ένα 7-8” tablet με υποστήριξη για ψηφιακή γραφίδα που ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία.

Στο μεταξύ η Microsoft σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει, για πρώτη φορά, επεξεργαστές της εταιρείας Qualcomm στις νέες μικρότερες ταμπλέτες Surface που πρόκειται να παρουσιάσει. Μέχρι πρότινος η Microsoft χρησιμοποιούσε για τις συσκευές της επεξεργαστές προερχόμενους από την εταιρεία Nvidia, οι οποίοι βασίζονται στην αρχιτεκτονική που έχει αναπτύξει η εταιρεία ARM.

Από την πλευρά της η Qualcomm αποτελεί τον κύριο τροφοδότη επεξεργαστών, όπως η σειρά Snapdragon, που χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία των smartphones υψηλών επιδόσεων της αγοράς. Αντίθετα, η Qualcomm δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ανάλογο μερίδιο αγοράς στον τομέα των συσκευών tablets.

Η επιλογή της Qualcomm από τη Microsoft, αν επιβεβαιωθεί, θα εντάσσεται στο νέο δόγμα που έχει επιβάλλει ο νέος CEO της δεύτερης, Σάτια Ναντέλα, δηλαδή «mobile first, cloud first». Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ναντέλα έχει ανακοινώσει το Office για το iPad της Apple και την αναβάθμιση του λειτουργικού Windows Phone.

Σε κάθε περίπτωση πιθανή αλλαγή προμηθευτή επεξεργαστών από τη Microsoft θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την Nvidia και τους επεξεργαστές Tegra που προσφέρει για κινητά και ταμπλέτες.