Οι σεκιουριτάδες του μέλλοντος θα είναι ρομπότ!

Ο σεκιουριτάς του μέλλοντος θα έχει ύψος 1,52 μέτρα και θα  ζυγίζει 150 κιλά. Δεν θα τον έχουν φάει η καθιστική ζωή και το junk food ! Εταιρία στην Καλιφόρνια δημιούργησε ένα κινητό ρομπότ, το οποίο ονομάζεται Κ5 Autonomous Data Machine, με στόχο να αποτελέσει ένα εργαλείο φύλαξης για εταιρίες, σχολεία αλλά και γειτονιές. «Ιδρύσαμε την εταιρία μας μετά από το αιματοκύλισμα στο Sandy Hook», δήλωσε ο Γουίλιαμ Σαντάνα Λι, συνιδρυτής της εταιρίας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει εναλλακτική δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένοπλος αστυνομικός σε κάθε σχολείο.

Το Κ5 είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του Λι, πρώην στελέχους της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford και του Στέισι Ντιν Στέφενς, πρώην αστυνομικού από το Τέξας. Δεδομένου ότι έχουν ήδη δεχθεί κριτική ότι με το ρομπότ αυτό θα μειώσουν θέσεις εργασίας, οι δύο άνδρες υπογραμμίζουν ότι αποστολή του ρομπότ είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα αναβαθμίσει τη δουλειά του σεκιουριτά. «Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να κάνουν στρατηγική δουλειά», εξηγεί ο Λι, έχοντας κατά νου περισσότερο έναν αναλυτή που θα ελέγχει μια σειρά από ρομπότ παρά έναν σεκιουριτά όπως τον ξέραμε.

Το ρομπότ θα διαθέτει μια βίντεο κάμερα, θερμικούς αισθητήρες, εντοπιστή λέιζερ, ραντάρ, αισθητήρες ποιότητας αέρα και μικρόφωνο. Θα έχει επίσης περιορισμένη αυτονομία που θα τού επιτρέπει για παράδειγμα να ακολουθεί μια προσχεδιασμένη διαδρομή.

Το K5 όμως, εκτός από απειλή για τις θέσεις εργασίας θεωρείται από κάποιους και απειλή για τα προσωπικά δεδομένα αφού θα μπορεί να καταγράφει τα πάντα. Οι δημιουργοί του ωστόσο υπογραμμίζουν ότι πρόκειται απλά για μέσο πρόληψης εγκλήματος.