Νέα επεισόδια στη δικαστική διαμάχη Apple και Samsung με φόντο το Android

Νέα επεισόδια στη δικαστική διαμάχη μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστών smartphones στον κόσμο, της Apple και της Samsung, εκτυλίσσονται αυτές τις ημέρες στις αμερικανικές δικαστικές αίθουσες. Οι δύο εταιρείες-κολοσσοί  κατηγορούν για μια ακόμη φορά η μία την άλλη για αντιγραφή σχεδίων και λειτουργιών των συσκευών που παράγουν, με την Apple να διεκδικεί δύο δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρήση κατοχυρωμένης, όπως υποστηρίζει, τεχνολογίας που αφορά σε λογισμικό των smartphone της νοτιοκορεάτικης εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η Apple ζητά  αποζημίωση 40 δολαρίων ανά συσκευή που πουλήθηκε στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι το ποσό μπορεί να φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια (για 50 εκατομμύρια συσκευές).

Η μήνυση από πλευράς Apple αφορά σε πέντε τεχνολογίες λογισμικού σε smartphone/tablet της Samsung και συγκεκριμένα στα μοντέλα Admire, Galaxy Nexus, Galaxy Note, Galaxy Note II, Galaxy SII, Galaxy SII Epic 4G Touch, Galaxy SII Skyrocket, Galaxy SIII, Galaxy Tab II 10.1, και Stratosphere:

  • Tap from search: η δυνατότητα κλήσης από το αποτέλεσμα αναζήτησης τηλεφωνικού αριθμού και η δυνατότητα προβολής διεύθυνσης σε χάρτη μετά από αναζήτηση
  • Universal Search: η διεξαγωγή αναζήτησης στο περιεχόμενο της συσκευής και στο Ίντερνετ
  • Συγχρονισμός στο παρασκήνιο: η επικαιροποίηση δεδομένων από λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ημερολόγια και επαφές
  • Πρόβλεψη κειμένου: η λειτουργία πρόβλεψης της λέξης που επιχειρεί να πληκτρολογήσει ο χρήστης
  • Slide to Unlock: το ξεκλείδωμα της οθόνης του τηλεφώνου με το σύρσιμο του δακτύλου πλαγίως στην οθόνη αφής (αυτή η τεχνολογία δεν αποτελεί μέρος του Android)

Σε περίπτωση που η Samsung χάσει τη νέα δίκη, η Google θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αλλαγές στο Android και να αποσύρει τις επίμαχες τεχνολογίες.

Η Samsung, από την πλευρά της, επιστρέφει τις κατηγορίες περί αντιγραφής και ισχυρίζεται ότι η Apple έχει αντιγράψει δικές της κατοχυρωμένες πατέντες για την οργάνωση φωτογραφιών και την ταχύτερη μετάδοση δεδομένων στα ασύρματα δίκτυα (που θα μπορούσε να επηρεάσει το FaceTime), τεχνολογίες τις οποίες απέκτησε μετά από εξαγορά από τους εφευρέτες τους (για την οργάνωση φωτογραφιών και φακέλων από την Hitachi).
Η Apple φιλοδοξεί να επαναλάβει την πρώτη νίκη της εναντίον της Samsung, η οποία είχε υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση περίπου 930 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πραγματικός στόχος της Apple είναι το λογισμικό Android της Google, το οποίο σήμερα κυριαρχεί στα smartphones και στις ταμπλέτες.
Η μεγάλη διαμάχη μεταξύ Apple και Samsung διαρκεί χρόνια.

Στη βιογραφία του Στιβ Τζομπς φαίνεται ότι ο ιδρυτής της Apple δεν συγχώρεσε ποτέ τον Έρικ Σμιντ, επί χρόνια φίλο του, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Apple και στη συνέχεια διευθύνοντα σύμβουλο του Google. Ο Τζομπς δήλωνε έξαλλος για την «μεγάλη κλοπή», όταν η Google παρουσίασε το Android σε τηλέφωνα της HTC το 2010. «Μέχρι να αφήσω την τελευταία μου πνοή, θα ξοδέψω ακόμα και την τελευταία δεκάρα από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια της Apple αν χρειαστεί για να διορθώσω αυτό το λάθος» είχε πει ο Τζομπς. «Θα καταστρέψω το Android, γιατί είναι κλεμμένο. Είμαι διατεθειμένος να κηρύξω θερμοπυρηνικό πόλεμο για αυτό».